Gå till innehållet

Rekordmånga vitryggar, men ingen lämplig natur

På Nordens Ark har det i år kläckts rekordmånga ägg av den hotade arten vitryggig hackspett. Fyra av dem ska skickas till ett reservat i Klarälvdalen och tolv till Nedre Dalälven i Uppland. Men ytterst få par klarar av att häcka i de svenska skogarna.

Vitryggig hackspett. Foto: Erik Hansson

Vitryggig hackspett. Foto: Erik Hansson

I 25 år har bevarandeprojektet för vitryggig hackspett pågått, men arten föredrar en viss sorts lövskog som blir alltmer sällsynt i det moderna svenska skogsbruket med granplanteringar. I fjol konstaterades två häckningar och Skogsstyrelsen skickade ut ett pressmeddelande om att projektet är framgångsrikt. Alla ungar åts dock upp av mård.

I Finland fanns det för 15 år sedan lika många vitryggiga hackspettar som i Sverige och medan populationen kraschat i Sverige har den ökat i Finland. Det beror enligt Nordens Ark på att Finland lagt ned ett stort arbete på att återskapa de rätta miljöerna och på att det kommit in fler vitryggiga hackspettar från Ryssland.

Anledningen till att det satsas så mycket för att rädda den vitryggiga hackspetten i Sverige är för att det är en så kallad paraplyart. Om den klarar sig innebär det att det finns biotoper som upp till 200 andra arter också behöver för att överleva.

Källa: SVT Västnytt och Nordens Ark

Mer att läsa