Gå till innehållet

Rekordmånga visenter utsläppta i det vilda

I helgen släpptes 17 visenter ut i ett stort inhägnat område i södra Karpaterna i Rumänien. Det är första steget mot den största frisläppningen av visenter hittills i Europa.

Visenterna kommer från djurparker runt om i Europa, från Kolmården i Sverige i norr till Italien i söder och projektet är ett samarbete mellan Rewildering Europe och WWF i Rumänien.

– Visenten är en viktig del av Rumäniens kulturarv. Den finns med på vapensköldar, i våra legender och i många historiska platsers namn. Det är en art som utrotades för 250 år sedan, men den har aldrig riktigt lämnat vårt medvetande. Vi har fått viktig hjälp från myndigheter, allmänheten och viktigast av allt, lokalbefolkningen och det har varit en stark motivation för oss under arbetets gång, säger Adrian Hagatis på WWF i Rumänien.

Målet är att området där visenterna släpptes ut i ska rymma 500 djur inom tio år. Det är ännu ett led i den långtgående planen att återintroducera visenten till Europa.

Visenterna utrotades från Europa så sent som 1927. Då återstod bara 54 visenter i fångenskap, men tack vare ett stort arbete från naturorganisationer, eldsjälar och djurparker finns det nu 5046 visenter i världen, varav 3230 lever i vilda eller “nästan vilda” flockar.

Läs mer:
Visenter kan planteras ut i Sverige.
Det ljusnar för visenten.

Källa: Rewildering Europe

Mer att läsa