Gå till innehållet

Rekordmånga skärfläckor vid Falsterbo

Skärfläcka. Foto: Daniel Pettersson danielpettersson.com/

Skärfläcka. Foto: Daniel Pettersson 

Just nu befinner sig nästan 500 skärfläckor på Landgrens holme i Flommens naturreservat på Falsterbonäset. Det är det största antalet sedan räkningarna inleddes 1988, enligt P-G Bentz på Falsterbo fågelstation.

– Med tanke på alla de åtgärder som vidtagits i vinter och tidigare i vår för att stärka både “det inre och yttre skyddet” ser det ut att kunna bli ett fint år för Sveriges största och mest publika skärfläckekoloni! skriver Falsterbo fågelstation på sin hemsida.

Vid Landgrens holme invigdes i fjol den så kallade skärfläckeplattformen, där man kan studera de svartvita vadarna utan att störa dem. Det går också att följa med på guidade turer i området lördagen 7 maj och 28 maj kl 9. Mer information om det finns på Falsterbo fågelstations webbplats.

Bor du inte i närheten av Falsterbo finns det även en hel del skärfläckor att se på andra håll. Uppemot 200 stycken finns vid Getteröns naturreservat, 50-100 skärfläckor ses vid Västerstadsviken på Öland och ungefär lika många kan avnjutas vid Rönnen och Sandön i Nordvästra Skåne.

Källor: Skånes Ornitologiska Förening, Falsterbo fågelstation och Artportalen

Mer att läsa