Gå till innehållet

Rekordmånga sibiriska järnsparvar i Sverige de senaste dagarna

Sibirisk järnsparv. Foto: Marcus Bergström

Ringmärkt sibirisk järnsparv, fotograferad innan den släpptes fri igen. Foto: Marcus Bergström

I oktober har det upptäckts över 20 sibiriska järnsparvar i Sverige. Det är en mycket sällsynt gäst som tidigare inte setts i landet sedan 2007 och som normalt sett är på väg från Sibirien till Sydostasien vid den här tiden. 

Den första sibiriska järnsparven sedan 2007 i Sverige upptäcktes på Rödkallen, en ö utanför Luleå, i torsdags den 6 oktober. Det blev dock ingen större rusning till ön då fågeln verkade ha dragit vidare tämligen snabbt.

LÄS ÄVEN: • Naturfotografen Johannes Rydströms bildreportage om Rödkallen.

Under måndagen var det så dags igen i Sverige. På Eggegrund, en ö utanför Gävle, hittades ännu en sibirisk järnsparv i ringmärkningsnäten. Efter att ha fått en ring, mätts och vägts släpptes den fri igen. Bara några timmar senare kommer ett larm om ännu en sibirisk järnsparv på ön Häradskär utanför Valdemarsvik. Under tisdagen ringmärktes ännu ett exemplar på Utklippan i Blekinge och (troligen) samma individ sågs även under onsdagen. Strax efter klockan 10 den 12 oktober ringmärktes även en sibirisk järnsparv på ön Björn i Uppland och vid hav två-tiden upptäckte Magnus Ullman en sibirisk järnsparv vid Brantevik i Simrishamns kommun.

Sammanlagt under oktober har det setts över 20 individer enligt SOF BirdLife och det har även för första gången hittats sibiriska järnsparvar i Tyskland och Storbritannien.

LÄS ÄVEN: • Våra artiklar om fågelrariteter.

Källor: Bird Alarm och SOF BirdLife

Mer att läsa