Gå till innehållet

Rekordmånga lammgamar födda i Alperna

Lammgam. Foto: Daniel Pettersson

Lammgam. Foto: Daniel Pettersson

I år har det fötts rekordmånga lammgamar i Alperna. Den stora rovfågeln med nästan tre meter mellan vingarna har lyckats få ut 16 ungar, vilket enligt Naturmorgon är ett nytt rekord.

Sammanlagt finns det nu ungefär 200 lammgamar i Alperna som kretsar högt över marken på jakt efter döda djur. Även på Kreta har lammgamarna haft ett bra år i år med fem ungar från fem häckande par.

Lammgamar fungerar som en städpatrull när de äter upp både kött och ben på de döda djur som hittas. På grund av sitt specialanpassade tarmsystem kan de tillgodogöra sig näring även ur ben. Antingen krossas benen med näbben eller genom att släppas från hög höjd. Ibland tar lammgamen även fåglar och mindre däggdjur, men levande lamm ingår inte i basfödan, namnet till trots.

Det har i många år pågått ett projekt med att återinföra lammgamen till Alperna och andra bergskedjor, bland annat med ungar uppfödda på djurparker. I dagsläget finns det en utbredd naturturism för att åka och titta på de majestätiska fåglarna, men alla är inte lika förtjusta i lammgamens och andra vilda djurs återkomst. I Pyrenéerna i Frankrike protesterade tusentals jordbrukare, jägare och boskapsskötare mot att det återintroduceras vargar, björnar och gamar i området.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.

Mer att läsa