Gå till innehållet

Rekordmånga huggormsbett – så gör du om du blivit biten

Huggorm. Foto: Piet Spaans via Wikimedia

Huggorm. Foto: Piet Spaans via Wikimedia

Under juli i år har Giftinformationscentralen fått in det högsta antalet förfrågningar om huggormsbett under hela 2000-talet. Troligen är det värmen som gjort att fler människor varit ute i naturen och därmed också att det uppstått fler möten med huggormar.

Om du blivit biten av en huggorm är Giftinformationscentralens råd att söka sjukhusvård. Symptomen kan nämligen variera från person till person och dessutom beror det på hur mycket gift ormen hunnit spruta in.

– Man ska försöka ta det lugnt, låta den kroppsdel som blivit biten vila, gärna i högläge, säger Eva Olsson på Giftinformationscentralen till TT.

Det hjälper inte att försöka suga ut giftet som ibland förekommer i filmer. Försök också låta området kring bettet vara ifred för att inte skynda på spridningen. Eftersom kroppsdelen som bitits kan svullna upp är det bra att ta av skor, smycken eller liknande i närheten av bettet.

Det är extra viktigt att barn, gravida och gamla människor tar kontakt med vården direkt och det gäller även “om man känner sig dålig, om svullnaden och missfärgningen sprider sig snabbt eller om bettet sitter på bröstet, huvudet eller halsen”.

Det är ytterst sällsynt att människor dör av huggormsbett.

Källa: P4 Göteborg och Vårdguiden

Mer att läsa