Under juli i år har Giftinformationscentralen fått in det högsta antalet förfrågningar om huggormsbett under hela 2000-talet. Troligen är det värmen som gjort att fler människor varit ute i naturen och därmed också att det uppstått fler möten med huggormar.
– Man ska försöka ta det lugnt, låta den kroppsdel som blivit biten vila, gärna i högläge, säger Eva Olsson på Giftinformationscentralen till TT.
Det hjälper inte att försöka suga ut giftet som ibland förekommer i filmer. Försök också låta området kring bettet vara ifred för att inte skynda på spridningen. Eftersom kroppsdelen som bitits kan svullna upp är det bra att ta av skor, smycken eller liknande i närheten av bettet.
Det är extra viktigt att barn, gravida och gamla människor tar kontakt med vården direkt och det gäller även ”om man känner sig dålig, om svullnaden och missfärgningen sprider sig snabbt eller om bettet sitter på bröstet, huvudet eller halsen”.
Det är ytterst sällsynt att människor dör av huggormsbett.
Källa: P4 Göteborg och Vårdguiden

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Rekordmånga huggormsbett i sommar – så gör du om du blivit biten: http://t.co/ehIPPBXVFZ
För min del skärper jag uppmärksamheten när jag går eller arbetar utmed stängsel eller diken. Synar helst av stenar, stenpartier, fristående buskage där solen ligger på, och i södersluttningar – varhelst huggormar kan tänkas ha sitt revir. Vidare är det gummistövel som gäller när man travar i i mossar tillika högt vått gräs…