Gå till innehållet

Rekordmånga fjällräddningar – delvis på grund av lathet och nya larm

Fjällvandring. Foto: Erik Hansson

Fjällvandring. Foto: Erik Hansson

Under 2016 har fjällräddningen ryckt ut nästan dubbelt så många gånger som under 2015 och de onödiga utryckningarna har blivit fler, rapporterar Dagens Nyheter.

En majoritet av larmen är berättigade. De kommer bland annat från nödställda som behöver sjukvård och transport, men personal på fjällstationer menar att i takt med att allt fler fjällvandrar så ökar också antalet personer som inte känner sina egna begränsningar, som har för dålig utrustning eller har otillräckliga kunskaper.

Fjällräddningen har numera också fått rycka ut i fall som inte anses allvarliga.

– Fjällräddningen är till för dem som behöver flygas ut ur fjällen efter de som drabbats av benbrott, skärsår eller sjukdom. Men vi ser en hel del exempel på personer som kontaktat polisen eller SOS när de fått skavsår, har bråttom till ett möte eller bara är trött och vill hem, säger Stefan Källström, verksamhetsutvecklare för räddningstjänsten med inriktning fjällräddning, till DN.

Även så kallade nödsändare ligger bakom ökningen. Dessa sändare skickar gps-positionen till en larmcentral, men fjällräddningen har ingen möjlighet att komma i kontakt med personen, det orsakar många onödiga utryckningar.

Källa: SVT via DN

Mer att läsa