Gå till innehållet

Rekordmånga bränder i Brasiliens regnskogar 2019

Skogsbrand i Amazonas. Foto: Expedition 29 Crew, Image Science & Analysis Laboratory, NASA Johnson Space Center Julian HerzogISS029-E-8032, Public Domain, Länk

Det har aldrig upptäckts så många skogsbränder i Brasiliens regnskogar som i år. Många av dem har troligen anlagts av människor.

Förutom att det avverkas rekordmycket skog i Amazonas i Brasilien har nu The National Institute for Space Research (Inpe) meddelat att deras satellitdata visar att det inte brunnit på så många ställen i Amazonas samtidigt som det gör just nu. Åtminstone inte sedan de började göra dessa mätningar 2013.

LÄS ÄVEN: • Massiv bidöd i Brasilien kopplas till bekämpningsmedel

Sammanlagt i år har det brunnit på över 74 000 platser i Brasiliens regnskogar. Skogsbränder är naturligt förekommande i skogar, men Inpe noterar att det brinner betydligt mer än vad som är normalt för årstiden. Ricardo Mello, chef för WWFs Amazonas-program, säger till BBC att skogsbränderna är en konsekvens av den ökande avskogningen som upptäckts på sistone.

LÄS ÄVEN: • Rekordavverkningar i Amazonas – Bolsonaro vill stoppa satellitbilder

Brasiliens president Jair Bolsonaro har tidigare meddelat att han vill stoppa Inpes informationsflöde och se till att det som publiceras först kontrolleras av hans styre.

Källa: BBC

Mer att läsa