Gå till innehållet

Rekordjämn fågeltornskamp avgjord

Fågeltorn. Foto: Erik Hansson

Fågeltorn. Foto: Erik Hansson

Den populära finska fågelskådningstraditionen med en fågeltornstävling under våren ledde 2011 till en utmaning till de svenska fågelskådarna. Sedan dess har Finland vunnit varje år och även om så blev fallet även i år så var det jämnare än någonsin.

Under de åtta timmars skådande som tävlingen pågick lördagen den 3 maj lyckades Finland hitta 104 arter från tornet i Björneborg Yyteri. Det bästa svenska resultatet kom från tornet i Södra Lunden vid Ottenby på Öland där 103 arter upptäcktes. Skådarna i tornen vid Stockviken på Gotland och Leonardsberg i Östergötland fick ihop 98 arter.

Sammanlagt var 69 svenska fågeltorn med i årets upplaga av Fågeltornskampen och det upptäcktes 175 olika arter. Finland vann dock överlägset om man räknar till antalet arter (207) och i antalet deltagande torn (332).

Bland de lite mer sällsynta svenska upptäckterna under dagen märks ägretthägrar, en tidig bivråk, ringtrastar, en svarthuvad mås, ängshök och stäpphökar.

Komplett statistik och mer information finns i SOF BirdLife Sveriges rapport (pdf). Nästa år får vi hoppas att fler svenska fågeltorn bemannas.

Källa: SOFnet

Mer att läsa