Gå till innehållet

Rekordgammal späckhuggare återfunnen av naturturister

Späckhuggare utanför Vancouvers kust. Foto: Erik Hansson

Späckhuggare utanför Vancouvers kust. Foto: Erik Hansson

En av de största upplevelserna för späckhuggarsafaris utanför Vancouver är att försöka se “Granny” – världens äldsta späckhuggare. Hon anses av Center for Whale Research vara hela 103 år gammal. Granny är därmed ett utmärkt exempel på att SeaWorlds argument i filmen “Blackfish” om att späckhuggare lever längre i fångenskap inte stämmer.

Nyligen återupptäcktes matriarken Granny av tolv naturturister i Georgiasundet utanför Vancouver. Det är första gången hon ses sedan den 3 mars i år.

Späckhuggarna i området måste förflytta sig över ganska stora ytor för att hitta mat och Granny hade synts till utanför Kaliforniens kust med sin flock J-Pod en dryg vecka tidigare. Även om området utanför Vancouver har mindre fisk nu än förr i tiden finns där, förutom Granny, även en späckhuggare som är 85 år gammal.

Späckhuggare kan identifieras på teckningen vid fenan och en späckhuggares ålder avgörs dels på dess storlek, men också på antalet kalvar som den fött.

När det gäller att leva länge är sköldpaddor, valar och vissa fåglar djurvärldens rekordhållare. En grönlandsval har till exempel blivit 130 år, vissa sköldpaddor kan bli över 100 år gamla och både kondorer och flamingor kan bli över 80 år gammal.

Läs mer:
Intervju med fågelskådaren som upptäckte späckhuggare utanför Bohuslän i maj 2014.
Film: Späckhuggare stjäl hälleflundra från fiskare.
Film: Späckhuggare ger par oförglömlig bröllopsdag.
Alla våra nyheter om späckhuggare.

Källor: Global News och The Wire

Mer att läsa