Gå till innehållet

Rekordgamla albatrossen Wisdom mor vid 65 års ålder

Wisdom och hennes partner turas om att ruva ägget. Foto: Dan Clark/US Fish & Wildlife Pacific via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwspacific/

Wisdom och hennes partner turas om att ruva ägget. Foto: Dan Clark/US Fish & Wildlife Pacific via Flickr 

Laysanalbatrossen som kallas Wisdom lever och mår bra. Den 19 november 2015 sågs hon återigen vid Midway-öarna, minst 64 år gammal. Hon ringmärktes redan 1956 och är världens äldsta kända havsfågel. I slutet av november 2015 la Wisdom återigen ett ägg och den 1 februari kläcktes ungen som döpts till Kükini – hawaianska för “budbärare”. Wisdom putsar därmed till sitt eget rekord som mor vid 65 års ålder.

 

Albatrossen Wisdoms partner och ungen Kükiri. Foto: USFWS via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwspacific/

Albatrossen Wisdoms partner och ungen Kükiri. Foto: USFWS via Flickr

Film på när Wisdom och hennes partner ruvar (klicka här om du inte ser filmen):
Wisdom (right) sitting on egg while preening her mate

Wisdom gjorde även ett försök med att lägga ett ägg i slutet av 2014, men i februari 2015 framgick det att ruvningen misslyckats. Hennes tidigare rekord som världens äldsta havsfågel som föder upp en unge är från 2013. Då gjordes det också en liten film om Wisdoms äggläggande.

19 av världens 21 albatrossarter hotas av utrotning. Bland annat på grund av människans fiskemetoder som lurar fåglarna att krokas fast och drunkna, men också på grund av invasiva arter som råttor och kaniner som hotar albatrossernas häckningsområden. Utrotande av råttor för att gynna övrigt djurliv har vi skrivit om förr på Natursidan.se.

På Midwayöarna lever 70 procent av världens laysanalbatrosspopulation.

Källa: USFWS_Pacific Region

Mer att läsa