Gå till innehållet

Rekordbrand härjar i Kalifornien – “det nya normala”

Skogsbrand i Kalifornien. Foto: U.S. Department of AgricultureFlickr: 20130817-FS-UNK-0004, Public Domain, Link

Just nu rasar en ny stor brand i Kalifornien. Ingen annan brand som uppmätts i delstaten har orsakat större förödelse eller fler dödsfall. Över 7000 byggnader har förstörts, 42 människor har dött och 150 000 personer har evakuerats. Brandpersonalen kallar de frekventa bränderna i området för “det nya normala”.

Artikeln uppdaterades kl 06:54 den 13 november.

Det är chefen för Kaliforniens brandmyndighet som säger till SF Chronicles att skogsbränder som uppstår på grund av torka är “det nya normala” i delstaten. “Varje dag är det brandsäsong någonstans i Kalifornien”.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Varmare klimat kommer leda till fler och intensivare bränder

Bara det senaste året har tre rekordbränder brutit ut i området. Branden som pågår just nu är den mest förödande i delstatens historia. Det är bara ett år sedan den näst mest förödande branden förstörde över 5600 hem. Det är dessutom bara några månader efter sommarens brand som slog rekordet som den största någonsin med sina 1600 kvadratkilometer (ett område större än Öland).

LÄS ÄVEN: • Torkan har dödat tolv miljoner träd i Kalifornien

Hur branden startade är i dagsläget oklart, men det spekuleras i att det kan vara gnistor från elledningar. Däremot förvärras branden av kraftiga vindar och den extrema torka som Kalifornien är drabbat av. I ett allt varmare klimat kommer dessutom bränder bli allt vanligare och allt kraftigare.

 Delstaten har fört data över sina bränder sedan 1932. Av de tio största bränderna som drabbat Kalifornien sedan dess har nio skett efter år 2000, fem efter 2010 och två i år.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga skogsbränder i Amazonas på grund av människor och klimatförändringar

Det brinner även på två andra håll i Kalifornien just nu – den ena täcker ett område av 40 kvadratkilometer och den andra 150 kvadratkilometer.

Källor: The Guardian, SF Chronicle och Wired

Mer att läsa