Gå till innehållet

Rekordbeslag av elfenben i Hong Kong – från hundratals elefanter

Elfenben. Foto: Vikalpa via Flickr 

Tullen i Hong Kong undersökte en container märkt med “fryst fisk”. Inuti hittades troligen över 7,1 ton elfenben till ett värde av över 80 miljoner kronor. Det är därmed det största tillslaget av elfenben som gjorts någonsin i Hong Kong.

Containern var på väg från Malaysia till Hong Kong och nu har både ägaren och två anställda arresterats.

– Beslaget är tragiskt och visar på en våldsam och grym död för troligen hundratals elefanter, allt för deras betars skull och för en industri som borde vara dödförklarat i Hong Kong, säger Grace Ge Gabriel, regionalchef i Kina för International Fund for Animal Welfare (IFAW), i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: • Kina förbjuder handel med elfenben 2017

Organisationen Traffic menar att ett så stort beslag tyder på att det var organiserad brottslighet som låg bakom smugglingsförsöket och uppmanar nu myndigheterna i Hong Kong att ta reda på vilka som låg bakom rekordsmugglingen, samt att höja de “relativt milda” straffen för smugglingsbrott.

LÄS ÄVEN: • Hong Kong börjar fasa ut elfenbenshandel – totalt förbud 2021

I slutet av 2016 utannonserade Hong Kong att de helt förbjuder handel med elfenben den 31 december 2021 och fram till detta datum kommer dessutom flera steg tas för att fasa ut elfenbenshandeln.

Källa: Traffic

Mer att läsa