Gå till innehållet

Rekordavverkningar i Amazonas – Bolsonaro vill stoppa satellitbilder

Skogsavverkning i Amazonas. Foto: Ibama from Brasil – Operação Hymenaea, Julho/2016, CC BY 2.0, Link

Både de lagliga och de illegala avverkningarna av regnskogarna i Amazonas har sedan högerpopulisten Jair Bolsonaro blev president ökat kraftigt. Forskare anser nu att Amazonas kan närma sig ett läge där den inte kan återhämta sig. Samtidigt vill Bolsonaro stoppa den data som avslöjar avverkningarna.

Mer än tre fotbollsplaner avverkas nu varje minut i Brasilien. Hittills i juli har över 1 300 kvadratkilometer regnskog försvunnit, oftast för att bli jordbruksmark. När skog avverkas hindras dess funktion att stabilisera det globala klimatet och forskare varnar nu för att risken att Amazonas omvandlas till en savann ökar. Det skulle ytterligare minska skogens förmåga att absorbera kol.

LÄS ÄVEN: • Brasilien planerar stora infrastrukturprojekt i Amazonas

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter upprepa att dessa problem finns. Ett antal brytpunkter är inte långt borta. Vi kan inte se exakt var de är, men vi vet att de är väldigt nära. Det betyder att vi måste agera direkt. Tyvärr är det inte det som händer. Det finns människor som förnekar att vi till och med har ett problem, säger Philip Fearnside, professor vid Brasiliens National Institute of Amazonian Research till The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Avverkningen i Amazonas större än på tio år

Det är satellitsystemet Deter B som avslöjat de stora aktiviteterna i skogarna. De lägger konstant upp data online och det anses vara en bra indikator inför att den årliga rapporten om avskogningen sammanställs av National Institute for Space Research via ett annat satellitsystem.

Bolsonaro, som valdes till president med starkt stöd från jordbruks- och gruvindustrin, kallar satellitbilderna för “lögner” och vill att ingenting ska publiceras förrän datan granskats av hans regering. Det finns därför en oro för att vi snart inte längre kommer få reda på vad som händer i Amazonas regnskogar.

Källa: The Guardian

Mer att läsa