Gå till innehållet

Rekordår för grågam i Bulgarien – tack vare naturvårdsprojekt

Grågam. Arkivfoto: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0

I mitten av 1900-talet utrotades grågamen från nationalparken Vranchaski i Bulgarien. Under många år återstod bara en liten population i Grekland på hela den balkiska halvön. Nu är de majestätiska fåglarna tillbaka i Balkan.

När grågamarna utrotades från övriga Balkanhalvön fanns de enbart kvar i en liten population i nationalparken Dadia-Lefkimi-Soufli i Grekland. Där häckar nu 31-34 par och sammanlagt 110-140 grågamar sågs i området 2020.

Nu kan ännu en plats läggas till grågamens spridning i östra Europa – Bulgarien. Tack vare projektet Vultures Back to LIFE finns det nu 20 grågamar i nationalparken Vrachanski. I fjol släpptes sju individer ut i området och alla överlevde. I år har ytterligare nio grågamar släppts ut och tillsammans med ytterligare grågamar som hittat till platsen, troligen på grund av en stödmatning, finns det nu 20 grågamar i nationalparken. Dessutom har två av dem redan bildat ett par som häckat i år.

Långsiktigt mål med många delmoment

Vultures Back to Life-projektet är ett samarbete mellan Green Balkans, Fund for Wild Flora and Fauna, Vulture Conservation Foundation, Junta de Extremadura och Euronatur. Målet är att återintroducera grågamen till Bulgarien. Sammanlagt 60 individer ska släppas ut från uppfödningsanläggningar eller från spanska rehabiliteringscentrum i Bulgarien. Dessutom jobbar projektet med att bygga lämpliga häckningsplatser, förbättra situationen för växtätare i området och tillhandahålla matstationer åt grågamarna.

Slutligen behöver projektet kämpa mot några av fåglarnas största hot i landet, så som illegal användning av gift i naturen och oisolerade elledningar. Det finns också fall där grågam förgiftats av det vanliga läkemedlet diklofenak.

Gamar och andra asätande fåglar, däggdjur och insekter är en viktig städpatrull i naturen som ser till att inte kadaver blir liggandes under lång tid och sprider sjukdomar.

Även Rewilding Europe jobbar med att hjälpa grågamarna i Bulgarien, men i Rodopibergen i södra delarna av landet.

Källa: 4 Vultures

Mer att läsa