Gå till innehållet

Regnbågsfärgad läppfisk första som beskrivs av lokala forskare

Rosbeslöjad feläppfisk, Cirrhilabrus finifenmaa. Foto: Yi-Kai Tea

För första gången någonsin har en forskare från Maldiverna beskrivit en ny fiskart som lever i landet. Redan innan arten fick sitt vetenskapliga namn var den överexploaterad.

Hittills har det varit forskare från andra länder som formellt beskrivit de hundratals fiskarter som lever runt Maldivernas kust. Men nu har marinbiologen Ahmed Najeeb varit med och upptäckt en ny läppfisk, vars engelska namn Rose-Veiled Fairy Wrasse kan översättas till ungefär rosbeslöjad feläppfisk. Fiskens vetenskapliga namn Cirrhilabrus finifenmaa består som vanligt av släktnamnet först och därefter artepitetet. Släktnamnet visar att den nyupptäckta arten är en läppfisk, artepitetet finifenmaa betyder ros på det lokala språket Dhivevi och är en hyllning till landets nationalblomma.

– Det har alltid varit utländska forskare som har beskrivit arter som finns på Maldiverna utan större inblandning från lokala forskare, även de som är endemiska för Maldiverna. Den här gången är det annorlunda och att få vara en del av något för första gången har varit riktigt spännande, speciellt att ha möjligheten att arbeta tillsammans med de bästa Iktyologerna [fiskforskare] med en så elegant och vacker art, säger Ahmed Najeeb, studiens medförfattare och biolog på Maldivernas havsforskningsinstitut.

En art var två

Upptäckten var ett samarbete mellan forskare från California Academy of Sciences, University of Sydney, Maldives Marine Research Institute och Field Museum. Målet med forskningen, som är en del av projektet “Hope for Reefs”, är att få en bättre förståelse för världens korallrev och hur de kan skyddas. I den rosbeslöjade feläppfiskens fall insåg forskarna att det som tidigare antogs var en fullvuxen version av en annan fisk egentligen är en egen art. Det innebär att de båda arterna har mer begränsade utbredningsområden än man tidigare trott. En upptäckt som är viktig för att kunna sätta in rätt bevarandeåtgärder.

Cirrhilabrus finifenmaa. Foto: Yi-Kai Tea

För tillfället är inte den rosbeslöjade feläppfisken hotad, men den överexploateras redan i akvariebranschen.

– Det är oroväckande att en fisk kommersialiseras redan innan den har ett vetenskapligt namn. Det säger en del om hur mycket biologisk mångfald som fortfarande återstår att beskrivas från korallrev, säger huvudförfattaren Luiz Rocha, som också är med och driver Hope for Reefs-initiativet.

Populärt med akvarium, men regler och problem finns

I Sverige är det populärt att ha fiskar i akvarium. Det finns i över 81 000 svenska hem, enligt en undersökning från Agria och Novus, men det finns en hel del djurskyddsregler för det som Jordbruksverket kallar “vattenlevande prydnadsdjur” i akvarium. Det är till exempel krav på akvariets storlek, vilken mat som ges, vilken gruppsammansättning av fiskar som behövs och vilka förhållanden som vattnet ska ha. För att minska risken för att bidra till den illegala handeln rekommenderar WWF att du inte ska köpa akvariefiskar om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap.

Enligt Djurens Rätt finns det stora risker både för fiskarna och korallreven med handeln med akvariefiskar:
– En del tropiska fiskar fångas sedan de bedövats med det giftiga ämnet natriumcyanid. Metoden är skadlig för fiskarna och det skadar också den känsliga korallmiljön. Efter fångsten följer transport och anpassning till den nya miljön i zoobutiken, och under dessa stadier är dödligheten hög, skriver föreningen på sin hemsida.

Källor: California Academy of Sciences och ZooKeys

Läs mer

Mer att läsa