Gå till innehållet

Regeringen på “offensiven” – lovar uppfylla mål med skyddad skog och mark

Skog. Foto: Erik Hansson

Det återstår fortfarande en lång väg innan Sverige uppfyller de miljömål för levande skogar och skyddade naturområden som vi tagit på oss. Nu meddelar miljöministern Karolina Skog (MP) att regeringen är på “offensiven” och ska se till att skyddet uppnås, det skriver SVT Norrbotten.

– Skogen är den naturtyp i vårt land som har lägst andel skydd. För att vi ska nå miljömålen och våra internationella åtaganden till år 2020 behöver mer skog skyddas varje år, skriver Naturvårdsverket i sin broschyr om behovet av skyddad skog.

LÄS ÄVEN: • Långt kvar för miljömål i skogen

Faktum är att mindre än 2 procent av skogsmarken nedanför fjällen är skyddad. Men nu ska det bli ändring på det enligt miljöminister Karolina Skog (MP). Hon utlovar en “landsomfattande inventering av nyckelbiotoper” och innan året är slut ska Skogsstyrelsen ha tagit fram vilken metod som ska användas. Därefter beräknas det ta tio år för inventeringen att bli klar.

LÄS ÄVEN: • Sveriges naturorganisationer på offensiv mot skogsbruket och skogspolitiken

– Vi ska leva upp till våra internationella åtaganden och skydda mer svensk skog och mark som är värdefullt. Det är en helt väsentlig del i vårt arbete för biologisk mångfald, säger Karolina Skog (MP) till SVT Norrbotten.

Regeringen lägger 250 miljoner kronor extra per år för att ersätta markägare som får sin skog skyddad. En insats som tycks behövas när det under senare år avverkats två till fyra gånger så stora områden med gammal skog jämfört med de områden som skyddas, enligt Naturvårdsverket. Länsstyrelsen i Jämtland skriver till exempel på sin webbplats att ”med dagens avverkningstakt kommer cirka 75 procent av den äldre skogen nedom fjällen i Jämtlands län att vara avverkad år 2020”.

Källa: SVT Norrbotten

 

Mer att läsa