Gå till innehållet

Recension: Vacker och fantasifull bilderbok om en flod

en-flodRecension av boken “En flod” av Marc Martin, som är lämplig för åldern 3-6 år.

Fransmannen Marc Martin bor sedan han var liten i Australien. Han har gett ut fem bilderböcker vid det här laget och vann en Crichton Award 2013 för debutboken “A forest“. I boken använder Marc Martin sina speciella illustrationer för att berätta en enkel och effektiv historia om skog som huggs ned för att bli virke i en stad. Till slut blir staden sjuk för att det inte finns några träd som renar luften.

“En flod”, som nu getts ut på svenska, är hans fjärde bok och här har han tagit sin stil ett steg längre med mer detaljer och rikare teckningar. De har en tvådimensionell känsla och påminner lite om ett tryck som skulle kunna användas på gardiner eller sängöverkast och det är inte menat som en förolämpning. Marc Martins bilder är den stora behållningen med “En flod”. De har förmågan att ge ett omedelbart njutbart första intryck samtidigt som de tål att granskas för att hitta alla små detaljer och inte minst alla djur som döljer sig i de stora bilderna över hela uppslag. 

Själva historien är också trevlig. En flicka sitter och fantiserar om floden hon ser utanför fönstret. Hon följer den ut ur staden, till landsbygden, in i skogen och till slut ut i havet. I bilderna och berättelsen visas en uppenbar kärlek till naturen utan att ducka för de hot som den står inför. Bilderna förmedlar så tydliga känslor med Marc Martins effektiva stil. Uppslaget med den trafikerade staden är överväldigande och stressigt, den mörka fabriksbilden är deprimerande, landsbygden kommer som en andhämtning och är vilsam för ögonen medan djungeln på ett utmärkt sätt fångar biologisk mångfald.

Med hög klass på illustrationer och en fin historia tycker jag bara att det är synd att inte Marc Martin varit lika noga med kvaliteten på texterna. Boken består av väldigt få meningar och de driver handlingen framåt, men jag saknar något som lyfter boken ytterligare. Några snygga formuleringar, tänkvärda meningar, finurliga liknelser eller ett mer levande språk hade behövts för att göra mig helt nöjd.

På grund av detta är det “bara” en fantastiskt vacker bok med bilder att drömma sig in i och en historia som både barn och vuxna med rik fantasin kan känna igen sig i. Nu är det “bara” en bok som jag rekommenderar till alla föräldrar med barn i 3-6-årsåldern.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från Mirando bok.

 

Mer att läsa