Gå till innehållet

Recension: Utsikt från ett torp

Recension av boken ”Utsikt från ett torp” av Henrik Ekman. Alla våra bokrecensioner hittas här.

Omslaget till "Utsikt från ett torp" av Henrik Ekman

Omslaget till “Utsikt från ett torp” av Henrik Ekman

Henrik Ekman är naturfotograf, journalist och krönikör i tidningen “Gård och torp”. Flertalet av texterna i “Utsikt från ett torp” har tidigare publicerats i denna tidning, men har omarbetats för att passa bokens upplägg – att skildra livet vid ett torp under ett års tid.

Att texterna baseras på krönikor är tydligt då här också finns gott om åsikter om jakt, jordbruk, naturvård och annat. Det fungerar eftersom Henrik Ekman är så kunnig och har en genomtänkt syn på de konflikter som uppstår i ett samhälle där jordbruket får svårt att överleva och där inkomstbringande jaktintressen blir allt viktigare. Det blir aldrig raljant.

I Henrik Ekmans texter tas hänsyn till alla intressen, samtidigt som fakta och forskning får vara vägledande. Sista kapitlet borde vara obligatorisk läsning för alla med minsta intresse av svensk naturvård, jordbruk och jaktfrågor.

Henrik Ekman skriver att hans drivkraft är att berätta i text och bild om sina upplevelser och att hans “förhållningssätt till naturen är på samma gång romantiskt och journalistiskt”. Det är en utmärkt beskrivning. Bland skildringarna av tidiga morgnar i skir grönska bland koltrastars och gärdsmygars sång glider Henrik Ekman över i längre utläggningar om exempelvis rådjurens ekologi. Det är kunnigt, välformulerat och fyllt med en uppenbar fascination för naturen.

Läsaren får höra om allt från små händelser som när rödhaken flyttar in i rishögen på gården till de stora sammanhangen när älgen undvek utrotning i Sverige på 1800-talet. Det blandas mellan smått och stort, men förvånansvärt ofta hittar Henrik Ekman samband i naturen och han är väldigt bra på att förklara dem på ett pedagogiskt och intressant sätt.

Bilderna är inte direkt några som skulle vara med bland vinnarna i naturfototävlingar, de är helt enkelt i en annan stil. Mer dokumentära, men också personligare och anpassade till texterna. De bidrar i högsta grad till den personliga skildringen. Många av dem är väldigt vackra, andra är en illustrerar passande vad som beskrivs i texterna och jag har sällan läst en bok där bilder och texter är så väl sammanflätade.

“Utsikt från ett torp” är en utmärkt skildring av en närmiljö och hur ett torp på landsbygden kan kopplas till större frågor om svensk natur. Den klarar dessutom av den svåra balansgången mellan att vara både lättläst och fylld av intressanta fakta.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

• Alla våra bokrecensioner.

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från Norstedts.

 

Mer att läsa