Gå till innehållet

Recension av Zeiss värsting-tubkikare

Att ta steget från ett billigt tubkikarpaket till någon av marknadens värstingar brukar vara något som de flesta fågelskådare suktar efter. Att det blir ett lyft i bildkvalitet och därmed också för upplevelsen i fält är helt klart. Frågan är bara om det är värt att lägga ungefär 30 000 kronor på det?

Recension av Zeiss Victory Diascope 85 T* FL

Zeiss Victory Diascope 85 T* FL

Värstingen i klassen får nog anses vara Swarovski ATX 95 mm, men Zeiss har också en riktigt vass utmanare i deras Victory DiaScope 85 T* FL. Jämfört med en budget-tubkikare är bilden ljusstarkare, skarpare och med betydligt bättre kontrast.

En av de stora fördelarna med en bättre tubkikare är att den fungerar fint även i sämre ljus. När förhållandena är perfekta kan även sämre utrustning hålla en bra nivå, men det är i gryningen eller i dåligt väder som de investerade tiotusenlapparna kommer till sin rätt.

Okularet som vi testat är 20-75 gångers förstoring, men det finns även 20-60 eller en fast 40-förstoring för de som föredrar det, eller vill åt den lättare vikten. Med 20-75-okularet väger tubikikaren ungefär två kilo utan stativ. Det är knappt 100 gram tyngre än Swarovskis ATX 85 mm med tillhörande okular.

Billigare tubkikare brukar sällan klara av att visa maximal förstoring utan att förlora i kvalitet, men här går det riktigt bra. Även i full zoom, på hela 75 gångers förstoring, är skärpan imponerande och det är en viktig detalj när artkaraktärer ska bestämmas på långt håll.

Zoomen sitter vid den övre delen av okularet medan skärpan sköts längre ner på tubkikaren. Det är förvisso standardlösningen som finns på de flesta märken, men Swarovskis lösning med att ha båda reglagen nära varandra är smartare. Däremot har Zeiss lagt in en fiffig funktion med fokusreglaget. När du först rör på ratten så är du i finjusteringsläge, men med större rörelser gör också zoomen större justeringar. Det tar lite tid att vänja sig vid, men blir snart en välkommen funktion i fält.

Victory FL:s hölje känns väldigt tåligt och är tätat både mot regn och smuts. Efter några veckors användning i stundtals krävande väder så är det bara att konstatera att det fungerar bra. Som vanligt är det dock smart att investera i någon sorts skydd runt tubkikaren. Det är den värd.

Det är ingen tvekan om att Zeiss DiaScope 85 T*FL är en riktigt bra tubkikare, men eftersom den kostar ungefär lika mycket som den tre år nyare konkurrenten från Swarovski så hamnar Zeiss-tuben lite på efterkälken. Ett antal tusenlappar billigare och det skulle kunna vara ett ypperligt alternativ.

+ Skarp
+ Ljusstark
+ Imponerande kvalitet med max zoom
+ Tålig
+ Smart tvådelat fokusreglage

– Dyr
– Tung
– Zoom- och fokusreglage på olika platser

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick låna produkten av Zeiss.

Mer att läsa