Gå till innehållet

Recension av Tamrons populära makroobjektiv

Recension av Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Macro 1:1.

Tamrons makroobjektiv 90 mm f/2,8 är något av en klassiker som funnits med länge i olika versioner. Det är inte en slump att det ofta finns med i topplistor över de bästa makroobjektiven, åtminstone om priset tas med i beräkningen.

Tamrons makroobjektiv AF SP 90mm f2.8.

Tamrons makroobjektiv AF SP 90mm f2.8.

Den senaste versionen av det här objektivet har förbättrats på en rad punkter jämfört med föregångaren och har bland annat utökats med bättre vädertätning och bildstabilisering. Enligt Tamron själva motsvarar bildstabiliseringen fyra bländarsteg och även om det ska tas med en viss nypa salt så hjälper den betydligt vid handhållen fotografering när det finns risk för skakningar. För det mesta är det dock viktigt med stativ vid makrofoto.

Autofokusen har tre olika lägen: full, 0,5 till oändlig och 0,3 till 0,5 för att lättare kunna hitta objektet. Det kan behövas när autofokusen ibland känns något långsam och har svårt att hitta rätt. Att försöka hinna fotografera insekter i rörelse är en utmaning.

Beroende på vad du ska fotografera är det oftast lättare att använda manuell fokus och hellre förflytta hela kameran närmre eller längre bort från motivet.

Den här modellen av objektivet förlängs inte vid fokusjustering, vilket minskar risken att störa insekter eller vad du nu fotograferar. Dessutom är fokusratten utmärkt även för minimala finjusteringar som kan behövas.

Vikten på 550 gram är också imponerande och det kan jämföras med konkurrenten Sigma AF 105 mm f/2.8 med sina 725 gram. Delvis beror den lätta vikten på att många delar är gjorda av plast, men över lag känns objektivet stabilt och tåligt.

Brännvidden på 90 mm är lagom för att även ha möjlighet att fotografera insekter. Det finns makroobjektiv på runt 50 mm, men då riskerar du att behöva vara alltför nära så att du antingen skrämmer iväg fotomodellen eller skymmer ljuset med kamerahuset. Apropå fotomodeller fungerar objektivet även bra för porträttfoto.

Tamron AF SP 90mm f/2.8 Di VC USD är ett imponerande objektiv där den utmärkta skärpan kanske är det största köpargumentet. Skärpan är bra vid full bländaröppning, men ännu vassare om du bländar ner något. Varken distorsion (förvrängning av objekt) eller kromatisk aberration (“blödande” färger) är heller några problem. Priset på ungefär 4600 kronor gör det dessutom till ett väldigt prisvärt köp med mycket kvalitet för pengarna.

Bildexempel hittas här under, alla tagna med Canon 7D.

SAMMANFATTNING:

Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1
Storlek: 122 mm
Vikt:
 505 gram
Närgräns:
 0,3 m
Pris:
 Ungefär 4600 kronor
Liknande alternativ: Sigma AF 105 mm f/2.8 (4500 kr) och Canon EF 100/2,8 L IS USM Macro 1:1 (8500 kr)

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

+ Ljusstarkt
+ Lätt vikt
+ Prisvärt
+ Förhållandevis robust
+ Vädertätat
+ Utmärkt skärpa
+ Bra bildstabilisering

– Något långsam autofokus

Transparens: Vi fick låna objektivet av Focus Nordic AB.

snigel blomma mossa-svamp riddarbagge

Mer att läsa