Gå till innehållet

Recension av rolig barnbok om naturen

Recension av ”Djuren i skogen” av Sarah Sheppard. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Omslag till "Djuren i skogen" av Sarah Sheppard

Omslag till “Djuren i skogen” av Sarah Sheppard

Sarah Sheppard är en svensk grafisk formgivare, illustratör och författare som kanske är mest känd för sina barnböcker om dinosaurier (“Hej dino”, “Dino ABC”, “Dino 123” och “Det var en gång… Massor av dinosaurier”). Nu har hon släppt en ny bok om den svenska naturen, “Djuren i skogen”.

Det är en både finurlig och lärorik bok som låter läsaren få veta hur de svenska djuren och insekterna har det. Vi får följa med till myrstackar och ekorrbon, läsa om rådjurs rumpor och hur grodor kan sova med sin fiende. Boken gör nedslag i olika djurs vardag under de fyra årstiderna och texterna blandar fakta och roligheter på ett utmärkt sätt.

Här finns gott om små tokiga detaljer både i text och bild, perfekt för att göra texterna lättare att ta till sig och skapa kopplingar mellan djuren och barnen. Här briljerar också Sarah Sheppard med sina knasroliga teckningar i en helt egen stil. Djuren känns igen, men är mer som karikatyrer än verkliga avbilder. Älgen går till exempel runt och är cool i sina solglasögon och påtalar ständigt att han är “SKOGENS KONUNG!!!”. Hararna däremot är stolta över hur snabba de är och hur mycket de kan bajsa varje dygn.

Några serier är också inlagda för att berätta om vissa fenomen i skogen, men för det mesta ser boken ut som uppslaget här under.
Djuren-i-skogen_vinter“Djuren i skogen” är en utmärkt bilderbok att läsa och berätta ur för barn i ungefär 3-6 års ålder. Den ger en grundläggande förståelse för hur årstiderna påverkar djuren och ger en rolig inblick i djurens liv. Förhoppningsvis leder den också till att fler barn kommer ut i skogen.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparans: Vi fick ett exemplar av boken av Rabén & Sjögren.

Mer att läsa