Gå till innehållet

Recension av ny svensk fågelapp

Recension av fågelappen “Krysslistan” till Iphone. Läs fler recensioner av fågelappar här.

Många fågelappar är varianter på en digital fågelbok där fåglar presenteras med bild och text. Det gäller dock inte “Krysslistan”. Här är de 300 fåglarna bara representerade av en bild och dess namn. Målet är istället att appen ska hjälpa dig hålla koll på vilka fåglar du sett uppdelat på olika listor.

Dina observationer av en art visas på fågelns sida.

Dina observationer av en art visas på fågelns sida.

“Krysslistan” vet var du befinner dig med hjälp av Apple Maps och allt du behöver göra när du ser en fågel som du vill lägga till i någon av dina listor är att leta upp den och kryssa för den. Då sparar “Krysslistan” din position, tidpunkten för observationen och vilken art du såg. Dessutom kan du lägga till ytterligare text om du vill.

Systemet är föredömligt smidigt att använda och det går snabbt att kryssa i vad man sett och även om man vill byta plats eller dag i efterhand är det enkelt gjort. Gränssnittet är tydligt och designen är avskalad och snygg. Dina kryss kan skickas till Twitter eller som meddelanden till dina vänner och dina listor kan exporteras och skickas till din mejl.

Alla grundläggande funktioner finns där med andra ord och “Krysslistan” är en väldigt bra start för utvecklarna Klee Media att bygga vidare på, men personligen saknar jag en del finesser.

Lite mer information om varje fågel hade inte skadat för nybörjare även om målet framför allt har varit att göra en krysslista. För mer erfarna skådare är ett annat problem att det “bara” finns 300 arter. För de som har över 350 arter blir det ett rätt krävande jobb att mata in alla arter manuellt eftersom det inte går att importera sina fågelobsar från till exempel Svalan eller Club300.

Jag saknar också att se alla mina observationer på en karta och en automatisk indelning i olika landskap och år hade varit smart. Det är trots allt landskaps- och årslistor som många använder sig av (förutom en Sverigelista). Sist, men inte minst hade jag gärna sett någon form av koppling till andra personers observationer. Antingen från Svalan eller från andra användare av “Krysslistan”. Det är en funktion som exempelvis den liknande konkurrenten “Kryssa” använder sig av.

Det går väldigt snabbt att mata in sina kryss på plats.

Det går väldigt snabbt att mata in sina kryss på plats.

Krysslistan är suverän i gränssnittet, snygg och snabb vilket inte ska underskattas. För dig som fågelskådar i ett ganska lugnt tempo räcker den som en ren krysslista. Med några genomtänkta uppdateringar kan den bli suverän. I dagsläget känns det framför allt som en välfungerande och lovande grund att bygga vidare på.

SAMMANFATTNING:

Krysslistan
Format: IOS (Iphone och Ipad)
Pris: 49 kronor

Betyg: 3 av 5

+ Smidig och snabb
+ Tydligt och stilrent gränssnitt
+ Stöd för sociala medier
+ Helt på svenska

– Flera finesser saknas
– Enbart en bild och namn på fåglarna
– 300 arter är i minsta laget för seriösa kryssare

Transparens: Vi fick en recensionskod av Klee Media för att testa Krysslistan.

Mer att läsa