Gå till innehållet

Recension av Mattias Klums nya bok

Recension av Mattias Klums nya bok “Världar av liv”. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Mattias Klum är kanske Sveriges internationellt mest kände naturfotograf och i den här fotoboken har han samlat en del bilder från sina många resor i hela världen. Några av fotona har naturintresserade läsare säkert sett tidigare, men här finns också några mindre kända foton, till exempel från Klums hemmiljö i Uppland.

"Världar av liv" av Mattias Klum och Anna Froster

“Världar av liv” av Mattias Klum och Anna Froster

Boken är uppdelad i åtta kapitel med olika teman. Läsaren får följa med till regnskogar i Sydostasien, Afrikas savanner och “frysta ögonblick” i världens kallare områden. Ett visst fokus ligger på täta regnskogar och de djur och miljöer som påträffas där.

Variationen är stor när Mattias Klum blandar landskapsbilder, närporträtt, undervattensfoton och stämningsfulla ögonblicksbilder av speciella fenomen eller beteenden i naturen. Även stilen på bilderna varierar kraftigt och visar vilken mångfacetterad fotograf Mattias Klum är. Här finns en lägstanivå som är högre än de flestas drömbilder.

Bilderna är lyxiga på det sätt som Klums arbetsmetoder gör möjligt och i ett kapitel berättar han mer om hur det går till när han får till sina oftast helt otroliga bilder. Det är fascinerande läsning om hur han spenderar dagar i trånga fuktiga utrymmen, klättrar tiotals meter upp i träd, står i kyligt vatten långa stunder och hänger från luftballonger för att få bilderna precis som han vill. Berättelserna om allt han råkat ut för gör också att Mattias Klum är nästan lika mycket äventyrare som fotograf.

Texterna i boken är skrivna av Anna Froster och består framför allt av bildtexter. Ibland onödigt korta, men oftast fylliga och fyllda med intressant fakta. Medan bilderna tål att studeras under längre tid är texterna också värda att fundera över. De kortfattade nedslagen i bokens skildrade naturområden ger tillsammans en väldigt givande bild av vår världs natur, men också av en av våra skickligaste naturfotografer.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Alla våra bokrecensioner

Transparens: Vi fick boken av Max Ströms förlag.

Mer att läsa