Gå till innehållet

Recension av Martin Emtenäs bok Upplev Sveriges natur

Recension av Martin Emtenäs och Mikael Gustafssons ”Upplev Sveriges natur”. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

I vår intervju med Martin Emtenäs berättar “Mitt i naturen”-programledaren att han trots alla sina timmar i naturen aldrig känner sig mätt. “Naturen har så otroligt mycket att ge”, som han själv uttrycker det. Det citatet är också en bra slutsats efter att ha läst hans första bok – “Upplev Sveriges natur”.

Martin Emtenäs och  Mikael Gustafssons "Upplev Sveriges natur".

Martin Emtenäs och Mikael Gustafssons “Upplev Sveriges natur”.

I “Upplev Sveriges natur” får vi följa med Martin Emtenäs och fotografen Mikael Gustafsson till 96 av de “allra mest undersköna” naturupplevelserna i landet. Från Falsterbo i söder till Abisko i norr, från Haparanda skärgård i öst till Kosterhavet i väst.

Martin Emtenäs skriver varierat om platserna i allt från personliga anekdoter om hur han upplevde platsen till intressanta historiska och biologiska fakta om området. Med så många platser att beskriva behövs variationen och för det mesta lyckas han sätta fingret på miljöerna i sina texter. Precis som i “Mitt i naturen” har Martin Emtenäs en förmåga att låta sin entusiasm smitta av sig och att han har svårt att välja ut sina personliga favoriter bland områdena märks i texterna.

Mikael Gustafsson visar att han är en mångsidig fotograf med allt från makrofoton på insekter till landskapsfoton och fågelbilder. Under två års tid reste han runt till de här platserna för att dokumentera dem och jag gillar att det märks att han ibland fått jobba med det som erbjuds. Ibland har till exempel inte ljuset varit ultimat och då har han fått göra vad han kan utifrån förutsättningarna. Bilderna känns därför inte tillrättalagt perfekta som det annars lätt kan bli i sådana här böcker och det skapar en dokumentär känsla som jag uppskattar och som även passar till Martin Emtenäs texter.

När det gäller urvalet så är det ett personligt urval gjort av Martin Emtenäs, Mikael Gustafsson och Naturskyddsföreningen. De flesta känns helt logiska och jag gillar verkligen att de flesta biotoper får vara med. Allt från blomsterängar och urskogar till fågelsjöar och karga öar. Möjligen är det lite snålt med platser i Svealand och jag kan tycka att ett förnämligt område som Asköviken utanför Västerås förtjänar att vara med, men i övrigt är jag mycket nöjd med urvalet. Jag har fått många bra tips på platser som jag inte kände till så bra och det är antagligen precis vad målet varit med boken.

Det är en ganska kortfattad genomgång av varje plats som presenteras med Martin Emtenäs texter på en sida eller två, några foton och kortfattad information om när det är bästa tiden att besöka platsen, hur man hittar dit och hur stort området är. Ibland är det lite väl kortfattat och de faktarutor som finns räcker i många fall bara som aptitretare. Innan någon av platserna besöks kommer antagligen de flesta läsare behöva läsa på mer om området. Att det saknas översiktskartor tycker jag också är lite snålt.

“Upplev Sveriges natur” är på grund av detta framför allt en bok som kan ge inspiration till kommande utflykter. Du får som läsare en idé om vilka områden som passar dig, men vänta dig ingen heltäckande reseguide.

Som inspirationskälla är “Upplev Sveriges natur” utmärkt. Martin Emtenäs har ett bra språk och hans stil som programledare känns igen i texterna. De passar dessutom utmärkt tillsammans med Mikael Gustafssons bilder. För dig som är intresserad av all sorts natur är “Upplev Sveriges natur” en bra genomgång av vår varierade och fantastiska natur, som har så mycket att ge.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Läs mer:
• Vår intervju med programledaren och författaren Martin Emtenäs.
Våra tips på naturställen i Sverige.
Guide till Sveriges bästa fågellokaler.
Guide till fågellokaler i Europa.

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av Bonnier.

Mer att läsa