Gå till innehållet

Recension av kompetent allroundkamera

TZ70-1Recension: Panasonics Lumix TZ70 är liten nog att få plats i fickan, men försöker med sin 24-720 mm-zoom samtidigt vara en helhetslösning för dig som vill ha en kamera för alla tillfällen. Det lyckas den oväntat bra med.

• Alla våra kamerarecensioner

TZ-serien är en långkörare som kommit med uppdateringar i ungefär tio års tid. TZ70-modellens nyheter består framför allt av manuella inställningsmöjligheter och att den har en sökare som är kraftigt förbättrad jämfört med föregångaren (från 200 000 till 1 166 000 bildpunkter). Märkligt nog har den också fått färre pixlar än föregångaren, men å andra sidan fått vassare bildkvalitet.

TZ70-3Om man är van vid en systemkamera känns en så här liten kompaktkamera fjuttig i handen. Den har inte samma naturliga och sköna känsla att hålla, men det är verkligen imponerande hur mycket en sådan här liten kamera innehåller i form av funktioner och finesser.

När man trycker på ON-knappen är den snabbt redo att användas och med tio bilder i sekunden är den dessutom lämplig för att fota snabba skeenden. Andra finesser som är värda att nämna är inbyggd wifi, smart synkning och fjärrstyrning via mobiltelefon, RAW-format för bättre efterbehandling och ett makroläge som är fullt dugligt för dig som vill fotografera de mindre detaljerna i naturen. I makroläget kan man dock behöva kämpa mer med autofokusen än vid vanliga lägen.

Zoomen i TZ70 motsvarar 24-720 mm och det är en imponerande spännvidd. Det ska sägas att i maximalt utzoomat läge ska det vara ljust och minimala skakningar för att det ska bli skarpa bilder. Den bildstabilisering som finns i kameran räcker inte riktigt till så fort ljuset blir lite för dåligt eller om du skakar vid bildtagningen. Vid ISO 1600 eller mer börjar dessutom bruset bli alltför bekymmersamt. Det är vid dessa situationer som skillnaden mellan en kompaktkamera och en dyr systemkamerautrustning blir tydliga. Det är inte heller samma kvalitet på bilderna om man jämför med modeller som kostar 5-10 gånger så mycket, men något annat vore å andra sidan märkligt.

För ungefär 4000 kronor får du väldigt mycket kamera för pengarna. Det går att sköta det mesta helt manuellt om du vill bestämma exakt hur kameran ska uppföra sig, men det finns också ett ovanligt smart autoläge för dig som inte orkar anstränga dig så mycket när du fotograferar. Räkna med att det kommer ta några timmars övning för att lista ut hur du bäst utnyttjar TZ70. Den må vara bra på att “peka och trycka”, men det är när du lärt dig att ställa om mellan olika lägen och använda de viktiga funktionerna som den verkligen blir värd priset.

Om du inte vill ta det dyra steget till systemkamera är TZ70 ett mycket bra alternativ som fungerar för det mesta i naturen – från små insekter via landskap till djur eller fåglar på långt håll.

rekommenderar-storsvart-webbFakta:
• 12 megapixlar
• 1/2,3-tums bildsensor
• 30x zoom, 24–720 mm/f3,6–6,4
• 3-tums LCD-skärm
• GPS, wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, RAW-format

Betyg: 4 av 5

+ Liten, lätt och kompakt
+ Bra bildkvalité
+ Imponerande många finesser
+ Allt i allo

– Inte så skön att hålla
– Små reglage och knappar gör den “pillig” att använda
– Kräver bra ljus och är skakkänslig

Bildexempel. Obeskuren och obehandlad.

Bildexempel. Förminskad från 4000 pixlar, men obeskuren och obehandlad.

Bildexempel. Obeskuren och obehandlad.

Bildexempel. Förminskad från 4000 pixlar, men obeskuren och obehandlad.

Bildexempel. Obehandlad, men något beskuren.

Bildexempel. Förminskad från 4000 pixlar, obehandlad, men något beskuren.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=uRk5w-QOr1k”]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=p9tFaRgxHRc”]

Transparens: Vi fick låna kameran av Panasonic.

Mer att läsa