Gå till innehållet

Recension av kikaren Swarovski 10×42 SLC

Alla våra recensioner av handkikare.

Swarovski 10×42 SLC släpptes i oktober 2013 och är den andra generationen i serien SLC, som även finns i 8×42, samt i en ljusstarkare och större serie med 56 mm frontlins. Jämfört med föregångaren med samma mått är 10×42 SLC något lättare (40 gram) och har en aning bättre grepp, men å andra sidan sämre närgräns. Det sistnämnda är dock inget större problem då det går att spana in föremål på 3,2 meters håll, vilket bör räcka för dina behov.

Swarovski 10x42 SLC

Swarovski 10×42 SLC

Jämfört med Swarovski 10×32 EL som vi testat tidigare här på Natursidan.se är 10×42 SLC en ganska tung (767 gram) och stabil pjäs i samma storleksklass som Zeiss Conquest 10×42 HD (vår recension här), men med en högre prislapp (15 000 kr istället för 8 000 kr). Prisskillnaden känns i kvaliteten. Kroppen är robust och har en rejäl gummiarmering som är både tålig och greppvänlig. Det ska mycket till för att inte en 10×42 SLC ska hålla i många år (inte minst med tanke på 10 års-garantin).

Rent optiskt märks det också att det här är en dyr modell. Färgåtergivningen och kontrasten är utmärkta och i svagare ljus blir det tydligt att den är ljusstark. Däremot är det viss skillnad gentemot EL-modellen som är vassare i den optiska kvaliteten.

Produktionen är genomtänkt även i smådetaljer som att kikaren är lätt att rengöra och med tanke på att den är vattentät till fyra meters djup behöver du inte oroa dig för att den är dåligt tätad.

I köpet ingår okularskydd, rem med snabbjustering, frontlinslock och en snygg förvaringsväska som är något stor, men som ger riktigt bra skydd.

Swarovski 10×42 SLC är en riktigt bra kikare och jag kan egentligen bara klaga på att fokuseringshjulet är något trögt och svårhanterat med vantar. Det är lite irriterande under vinterskådningen när det gäller att snabbt fokusera på den där misstänkt ljusa siskan i flocken av gråsiskor.

Personligen skulle jag hellre lägga till de få tusenlappar som en EL-modell kostar än att slå till på en SLC, men kikare är en smaksak så testa båda modellerna noga innan du bestämmer dig.

rekommenderar-storsvart-webb+ Lyxig och tålig
+ Skarp
+ Ljusstark

– Dyr
– Något trögt fokuseringshjul

Betyg: 4+ av 5

Transparens: Vi fick låna produkten av Swarovski.

Mer att läsa