Gå till innehållet

Recension av kameran Panasonic FZ300

Panasonic FZ300

Panasonic FZ300

• Alla våra kamerarecensioner

Panasonic Lumix DMC-FZ300 är en kompaktkamera som placerar sig någonstans mellan de små kompaktkamerorna för några tusenlappar och systemkameror. En funktionsfylld allt i allo-kamera för dig som inte kräver det allra bästa.

Med en prisbild på ungefär 7000 kronor för närvarande är FZ300 inte något för dig som bara vill ha med dig en kamera för att dokumentera omgivningen. Du bör istället skaffa en mindre kompaktkamera i stil med Panasonic TZ70. FZ300 är ett snäpp vassare och konkurrerar snarare med de billigare systemkamerorna, både när det gäller prisbild, storlek och kvalitet.

FZ300_back_LCD_Open_2

Kameran har som så många andra kompaktkameror en skärm som går att vika ut för att enklare ta bilder ur svåra vinklar.

Om vi börjar med att ta upp det tekniska så är FZ300 en kamera med 24x optisk zoom (motsvarar 25-600 mm), den kan filma i 4K  (3840×2160 pixlar), har vädersäkrat hölje, optisk bildstabilisering och en f/2.8-bländare. Det är imponerande siffror, men egentligen vad som kan krävas av en produkt i den här prisklassen. Det finns smarta auto-lägen som kommer ta dig relativt långt, men det är när du vill använda finesserna i kameran som den också blir prisvärd. Det är därför värt att spendera tid med de rejäla menyerna och att lära sig alla knappar och reglage.

Det finns till exempel ett enkelt panoramaläge där man helt enkelt håller in avtryckaren och rör kameran så rakt i sidled som möjligt för att skapa ett relativt imponerande panorama. Makroläget är imponerande med 1 cm närgräns och det finns också stöd för att ta bilder i RAW-format.

Makrobild i något begränsat ljus.

Makrobild i något begränsat ljus.

Kamerans wifi-läge gör det enkelt att dela bilder och med hjälp av gratisappen “The Panasonic Image App” (Android och IOS) går det att fjärrstyra kameran och sköta vissa inställningar.

Filmat med maximal zoom, på fri hand:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=NIDBBdzkn9g”]

Det finns gott om olika inställningar och funktioner för att filma med FZ300 och det blir imponerande kvalitet i 4K-läget. Med bildstabilisatorn blir det dessutom inte så störande skakningar.

En väldigt positiv överraskning var hur snabb kameran är. Det tar ungefär bara en sekund från att vara avstängd till att vara redo att fota och med tio bilder per sekund och imponerande snabb autofokus är även djur och fåglar fullt möjliga att fotografera. Men det är också med motiv på långt håll och i sämre ljus som FZ300 visar sina akilleshälar jämfört med systemkameror med vettiga objektiv.

Panoramabild i något begränsat ljus.

Panoramabild i något begränsat ljus.

Bildkvaliteten försämras tydligt med maximal inzoomning och allt över 300 mm ger viss oskärpa och det hjälper inte riktigt att höja bländartalet. Ett annat bekymmer är ljuskänsligheten. En så här liten kamera är naturligtvis inte lika bra som de dyra systemkamerorna på att hantera dåligt ljus och även om det går att pressa upp ISO i 6400 så blir det alldeles för mycket brus. Den känsliga bör inte gå över ISO 400 och 1600 är troligen gränsen för allt du vill visa upp.

Håller du dig till fotograferande i bättre ljus eller accepterar dessa brister är FZ300 en utmärkt allt i allo-kamera som dessutom är skön att hålla med rätt balans och smart utformning med logisk placering av knapparna. Om du inte vill gå över till systemkameror är det svårt att hitta en bättre kamera än FZ300, å andra sidan motsvarar priset en billig systemkamera och ett billigt objektiv.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Plus:
• Mycket kamera för storleken
• Mängder av finesser
• Snabb
• 4K-filmning (hög kvalitet)
• Välfungerande bildstabilisering
• Makro-läge
• Smart panoramafunktion

Minus:
• Relativt dyr
• Inte samma skärpa inzoomat
• Behöver ganska ljusa förhållanden

Transparens: Vi fick låna kameran av Panasonic.

Mer att läsa