Gå till innehållet

Recension av handkikaren Swarovski EL 10×32

Swarovski EL 10x32 finns i färgerna grön eller sand.

Swarovski EL 10×32 finns i färgerna grön eller sand.

Alla våra recensioner av handkikare.

Vid köp av handkikare finns det mycket att tänka på. Hur känns kikaren i handen? Hur mycket väger den? Släpper den in tillräckligt med ljus? Det är dessutom viktigt att ta hänsyn till dena egna preferenser och hur du ska använda den.

Med en prislapp på drygt 17 000 kronor är det på sin plats att ställa höga krav på Swarovski 10×32. För en oinvigd som är van vid kikare för någon tusenlapp blir det första mötet med en riktigt bra kikare ofta en ögonöppnare i dubbel bemärkelse. Genom dyr optik är det som om verkligheten blir lite skarpare, klarare och med bättre färgåtergivning. Det kan tyckas som en dyr lyx, men med tanke på att fågelskådning ofta handlar om att urskilja detaljer är det tusenlappar som kan vara avgörande när fjäderdräkter ska studeras.

Swarovskis 10×32 är en kikare som lyckas kombinera fördelarna med de större kikarna (hög förstoring och bra ljusinsläpp) med smidigheten från en resekikare utan att ge avkall på kvaliteten. Tio gångers förstoring gör att du kommer lite närmre än med åtta eller sex gångers förstoring och med en blygsam objektivdiameter på bara 32 millimeter borde den vara sämre i dåligt ljus, men faktum är att den fungerar riktigt bra även i gryning, skymning eller inne i en mörk skog tack vare riktigt bra optik. Fördelen är naturligtvis att vikten kan hållas nere och ungefär 600 gram gör den ett hekto eller två lättare än många konkurrenter.

Dessutom har kikaren trots den höga förstoringen och smala objektivdiametern ett ganska brett synfält på 120 meter per kilometer vilket gör det lättare att spana av stora områden. När man tittar genom optiken känns det lika bra som en 10×42 och de hekton mindre belastning för nacken är tacksamt efter många timmar i fält.

Som ni ser är Swarovski 10x32 en ganska nätt kikare som det inte är några problem att hålla med en hand.

Som ni ser är Swarovski 10×32 en ganska nätt kikare som det inte är några problem att hålla med en hand.

Swarovski EL 10×32 är också väldigt skön att hålla med sitt gummihölje och svaga försänkningar för tummarna på kikarens undersida. Det medföljande nackbandet är dessutom brett, mjukt och stabilt och väskan som kikaren kommer i är snygg och tålig.

Närgränsen är satt till 1,9 meter, men jag upplever att det går att få bra fokus något närmre än så vilket gör kikaren lämplig även för att studera fjärilar och insekter eller vid fågelmatningen.

Det bestående intrycket efter att ha testat Swarovskis 10×32 i fält i några veckor är att den är lätt, ljusstark, skarp och lätthanterlig. För de som vill ha maximalt ljusinsläpp och synfält finns det bättre, större modeller och om du vet med dig att du inte måste ha det absolut bästa finns det billigare modeller i ungefär samma storlek. Men om du är beredd att lägga drygt 17 000 kronor på en handkikare och vill att den ska vara lätt att bära med sig utan att för den skull göra avkall på kvaliteten så är det här ett mycket bra köp. Kanske till och med det bästa.

+ Lyxig, tålig och ergonomisk känsla
+ Skarp
+ Lätt
+ Ljusstark

– Dyr

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 5 av 5

Transparens: Vi fick låna produkten av Swarovski.

Mer att läsa