Gå till innehållet

Recension av handkikaren Leica Trinovid 10×42 HD

Leica Trinovid 10x42-handkikare. Foto: Peder Winding

Handkikaren Leica Trinovid 10×42. Foto: Peder Winding

Medan många av toppmärkena länge haft kikare i ett segment under det absoluta toppskiktet har Leica saknat motsvarande – åtminstone prismässigt. I och med lanseringen av Leica Trinovid HD (8×42 och 10×42) i november 2015 slog man sig in i det heta mellansegmentet med en kikare producerad på Leicas nya fabrik i Portugal. Vi fick under några veckor möjlighet att testa Trinovid 10×42 HD och ser en klar konkurrent till andra prisvärda kikare.

Leica har sedan många år producerat kikare i Trinovid-serien – en serie som enligt de själva ska vara deras bäst säljande kikare. De senaste varianterna av Trinovid har dock placerat sig klart högre prismässigt och därför inte varit långt ifrån deras toppserie Ultravid. Nya Trinovid HD är istället ett par tusenlappar billigare – ungefär 10 000 kr får man betala – och jämfört med tidigare modell märks små optiska skillnader såsom mer kromatisk abberation.

LÄS ÄVEN: • Natursidans och Naturbokhandelns guide till handkikare

Leica Trinovid 10x42-handkikare. Foto: Peder Winding

Leica Trinovid 10×42-handkikare. Foto: Peder Winding

Men det är i övrigt inte några stora skillnader vi pratar om – Trinovid 10×42 HD är en kikare av yttersta kvalité med bra ljusstyrka, fin skärpa ut till kanterna och med en färgåtergivning som imponerar stort! Imponerar gör också närgränsen – på blotta 1,6 meter fungerar det utmärkt att även studera trollsländor, fjärilar, andra småkryp eller växter med kikaren.

När man jämför kikare likt denna med en från ett billigare segment handlar det inte bara om det optiska – där har skillnaderna trots allt minskat avsevärt på senare år, inte minst på grund av att tillverkning i Asien reducerat kostnaderna för optik. Vad som däremot märks väldigt tydligt är hur kikaren är byggd och hur den är att hantera – här märks det att Trinovid HD är en högklassig kikare med många kvalitéer. Kikaren är byggd i lättvikts-magnesium med ett helgummerat hölje med skönt grepp som ligger bra i handen – att den inte väger mer än 720 gram är också skönt. Skärpeskruven är lätthanterlig, glider mjukt men kanske är de två varv det tar att ändra fokus från närgräns till yttersta skärpeläget lite i överkant. Ögonmusslorna är bekväma och går att ställa i ett par olika lägen. Dioptrin är, till skillnad från tidigare modell, ställd på ena okularet och går inte att låsa – och vid några tillfällen har den därför ställt om sig vilket såklart irriterar litegrann.

Den bit av metall som finns som yttre stopp i gängorna mellan de båda kikartuberna är ogummerad och när man, vilket jag gör rätt ofta när jag skådar, för sitt finger över den kommer ett rätt högt ljud, som faktiskt är rätt störande.

Samtidigt som Leica lanserade den nya kikarmodellen släppte de även en ny variant av kikarrem – något de kallar Adventure Strap, en ny slags kombinerad avlastningssele och skyddsfodral gjord huvudsakligen i neopren. Den nya remmen är en häftig innovation där avlastningsselen är oväntat smidig monterad, när kikaren däremot packats in i skyddsfodralet är det lite lagom svårt att snabbt att få upp kikaren.

Jämfört med andra kikare i samma segment står Trinovid 10×42 HD sig stark – optiskt helt klart i samma liga som den något billigare Zeiss Conquest 10×42 men mekaniskt/byggnadsmässigt med mer finess och känsla av kvalité. Trinovid 10×42 HD är alltså en välbyggd kvalitetskikare med hög optisk prestanda, imponerande färgåtergivning och ett kompakt tilltalande format.

Betyg: 4+ av 5

+ Skarp och ljusstark
rekommenderar-storsvart-webb+ Imponerande färgåtergivning
+ Närgräns på 1,6 meter
+ Skön, väl avvägd fokusratt
+ Kompakt

– Dioptri som ej går att låsa
– Gnisslande metallbit

Lägsta pris: 9 690 kr
Storlek: 117×140 mm
Vikt: 720 gram
Synfält: 113 m @ 1000 m
Ljustransmission: 90%
Närgräns: 1,6
Gasfylld: Ja
Vattentät: Ja
Garanti: 10 år

Leica Trinovid 10x42-haharnest.

Leica Trinovid 10×42-haharnest.

Mer att läsa