Gå till innehållet

Recension av förbättrad smidig kvalitetskikare

Swarovskis handkikare EL 10x32

Swarovskis handkikare EL 10×32

• Alla våra recensioner av handkikare.

Vid köp av handkikare finns det mycket att tänka på. Hur känns kikaren i handen? Hur mycket väger den? Släpper den in tillräckligt med ljus? Hur mycket är du beredd att betala? För dig som svarar “18 000 kronor” på den sistnämnda frågan är Swarovskis handkikare EL 10×32 ett mycket bra val.

Det finns idag många bra kikare för några tusenlappar. Att motivera 6-7 gånger mer på en kikare kräver en del. Inte bara en tjock plånbok, utan naturligtvis också en väldigt bra kikare. Det är EL 10×32. Faktum är att det är en av de absolut bästa kikarna på marknaden och i fjol kom en uppdaterad version med en del nya finesser jämfört med förra modellen, som släpptes 2010.

Okularskyddet på toppen av kikaren har ny design med halvhård gummi och objektivlocken på nedre delen sitter nu fast på kikaren och “knäpps” på över objektivet. Dessutom är halsremmen elastisk och remmen är lätt att justera med en ögla och ett vred som låser snörlängden. Det är inga stora saker, men det är förbättringar av en redan bra kikare.

För en oinvigd som är van vid kikare för någon tusenlapp blir det första mötet med en riktigt bra kikare ofta en ögonöppnare i dubbel bemärkelse. Genom dyr optik är det som om verkligheten blir lite skarpare, klarare och med bättre färgåtergivning. Det kan tyckas som en dyr lyx, men med tanke på att fågelskådning ofta handlar om att urskilja detaljer är det tusenlappar som kan vara avgörande när fjäderdräkter ska studeras.

Nackremmen känns både tålig och smart.

Den nya nackremmen känns både tålig och smart.

Swarovskis 10×32 är en kikare som lyckas kombinera fördelarna med de större kikarna (hög förstoring och bra ljusinsläpp) med smidigheten från en resekikare utan att ge avkall på kvaliteten.

Tio gångers förstoring gör att du kommer lite närmre än med åtta eller sex gångers förstoring. Det är dock en smaksak vilket man föredrar. Högre förstoring är inte alltid en fördel då det exempelvis kan vara svårare att hitta och följa objektet och dessutom riskerar att ge större vibrationer från skakningar. Så även om kikaren är lätt och det i vissa säljtexter står att den kan till och med kan hållas med en hand så är det inget att rekommendera i längre stunder.

Personligen föredrar jag 8×32-versionen.

Med en blygsam objektivdiameter på bara 32 millimeter borde den vara sämre i dåligt ljus och den håller inte samma nivå som större modeller i samma prisklass, men faktum är att den fungerar riktigt bra även i gryning, skymning eller inne i en mörk skog tack vare bra optik. Fördelen med det är naturligtvis att vikten kan hållas nere. 595 gram är imponerande lite och kan jämföras med Swarovskis populäraste modell, EL 10×42, som väger 845 gram. Det är en skillnad som känns i fält.

Om du framför allt är ute efter lätt vikt rekommenderas annars Swarovskis 8×25 (recension här).

Swarovski EL 10×32 har trots den höga förstoringen och smala objektivdiametern ett ganska brett synfält på 120 meter per kilometer vilket gör det lättare att spana av stora områden och att hitta det du letar efter.

Kikaren är också väldigt skön att hålla med sitt gummihölje och svaga försänkningar för tummarna på kikarens undersida. Det medföljande nackbandet är dessutom brett, mjukt och stabilt med en skön elasticitet och väskan som kikaren kommer i är snygg och tålig. Swarovski kan verkligen det här med att skapa en lyxig känsla.

Närgränsen är på 1,9 meter, vilket gör att den fungerar även för att studera objekt på relativt nära håll så som fjärilar och insekter eller besökare vid fågelmatningen.

Det bestående intrycket efter att ha testat Swarovskis 10×32 i fält i några veckor är att den är lätt, ljusstark, skarp och lätthanterlig. För de som vill ha maximalt ljusinsläpp och synfält finns det bättre, större modeller och om du vet med dig att du inte måste ha det absolut bästa finns det billigare modeller i ungefär samma storlek. Men om du är beredd att lägga runt 18 000 kronor på en handkikare och vill att den ska vara lätt att bära med sig utan att för den skull göra avkall på kvaliteten så är det här ett mycket bra köp.

+ Lyxig, tålig och ergonomisk
+ Skarp
+ Lätt
+ Ljusstark
+ Imponerande synfält

– Dyr

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick låna produkten av Swarovski.

Mer att läsa