Gå till innehållet

Recension av Fågeldagbok 2016

Recension av boken ”Fågeldagbok 2016” av Mats Ottosson, samt Bill och Dan Zetterström. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Omslaget till "Fågeldagbok 2016".

Omslaget till “Fågeldagbok 2016”.

Det är nu fjärde året i rad som Bonnier Fakta släpper en fågeldagbok. Med tanke på att upplägget är detsamma är det inte utan att jag funderar på hur jag ska variera min recension från Fågeldabok 2015 och Fågeldagbok 2014.

Det bekymret skulle även författaren Mats Ottosson kunna ha, men det märks inte. Här är fortfarande fullt av smarta små texter om årstidens fåglar. Han tar till exempel upp vad vinterhämplingens namn på olika språk berättar om arten, hur tornfalkens jakt skiljer sig från ugglornas och varför det ses så få varfåglar under sommaren. En del av texterna handlar om väldigt basal fågelkunskap, men här finns också små passager om ny forskning eller aktuell fågelskådningsstatistik. Det är helt enkelt återigen en trevlig blandning.

I recensionen av fjolårets version eftersökte jag “lite nytänkande snart“, men det har inte riktigt skett. Den största nyheten är nog snarare att Dan Zetterströms bror Bill har målat en del av fågelbilderna. Hans stil är lite mer konstnärlig och inte lika exakt som sin brors illustrationer. Personligen är jag inte lika förtjust i den här stilen, men det är ingen stor förändring. Båda bröderna är väldigt skickliga fågelskildrare och bilderna skapar en stämningsfull inramning till texterna.

Annars är fågeldagboken precis vad det låter som – en årsalmanacka med plats för egna anteckningar. När jag ser de senaste två versionerna i bokhyllan ångrar jag att jag inte ansträngt mig mer för att skriva ner intressanta iakttagelser. Som det är nu består mina böcker av enstaka noteringar och en majoritet tomma sidor. Med lite disciplin hade de kunnat vara både fina och viktiga dokumentationer av mina fågelår.

Eftersom upplägget är sig likt kan jag dessutom fortsätta tjata om att jag saknar lite mer fakta om exempelvis föregående fågelår, kartor bland datumen när vissa flyttfåglar brukar nå olika delar av landet och kanske lite fler allmänna fågelskådningstips, som var man kan se fåglarna som presenteras.

Har du disciplinen som krävs kan “Fågeldagbok 2016” förgylla ditt kommande år och bli ett viktigt hjälpmedel för att minnas vilka fågelupplevelser du fick med dig. Det är dock bara med dina egna texter som boken kan bli ett måste.

Betyg: 3 av 5

• Alla våra bokrecensioner.

Transparens: Vi fick boken av Bonnier.

Mer att läsa