Recension av boken ”Fågeldagbok 2016” av Mats Ottosson, samt Bill och Dan Zetterström. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
Det är nu fjärde året i rad som Bonnier Fakta släpper en fågeldagbok. Med tanke på att upplägget är detsamma är det inte utan att jag funderar på hur jag ska variera min recension från Fågeldabok 2015 och Fågeldagbok 2014.
Det bekymret skulle även författaren Mats Ottosson kunna ha, men det märks inte. Här är fortfarande fullt av smarta små texter om årstidens fåglar. Han tar till exempel upp vad vinterhämplingens namn på olika språk berättar om arten, hur tornfalkens jakt skiljer sig från ugglornas och varför det ses så få varfåglar under sommaren. En del av texterna handlar om väldigt basal fågelkunskap, men här finns också små passager om ny forskning eller aktuell fågelskådningsstatistik. Det är helt enkelt återigen en trevlig blandning.
I recensionen av fjolårets version eftersökte jag ”lite nytänkande snart”, men det har inte riktigt skett. Den största nyheten är nog snarare att Dan Zetterströms bror Bill har målat en del av fågelbilderna. Hans stil är lite mer konstnärlig och inte lika exakt som sin brors illustrationer. Personligen är jag inte lika förtjust i den här stilen, men det är ingen stor förändring. Båda bröderna är väldigt skickliga fågelskildrare och bilderna skapar en stämningsfull inramning till texterna.
Annars är fågeldagboken precis vad det låter som – en årsalmanacka med plats för egna anteckningar. När jag ser de senaste två versionerna i bokhyllan ångrar jag att jag inte ansträngt mig mer för att skriva ner intressanta iakttagelser. Som det är nu består mina böcker av enstaka noteringar och en majoritet tomma sidor. Med lite disciplin hade de kunnat vara både fina och viktiga dokumentationer av mina fågelår.
Eftersom upplägget är sig likt kan jag dessutom fortsätta tjata om att jag saknar lite mer fakta om exempelvis föregående fågelår, kartor bland datumen när vissa flyttfåglar brukar nå olika delar av landet och kanske lite fler allmänna fågelskådningstips, som var man kan se fåglarna som presenteras.
Har du disciplinen som krävs kan ”Fågeldagbok 2016” förgylla ditt kommande år och bli ett viktigt hjälpmedel för att minnas vilka fågelupplevelser du fick med dig. Det är dock bara med dina egna texter som boken kan bli ett måste.
Betyg: 3 av 5
Transparens: Vi fick boken av Bonnier.

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Stolt över mina kusiner Dan och Bill, och längtar tills jag får mitt signerade ex av denna fantastiska bok.
Sitter här och planerar vårens aktiviteter i den utsökta Fågeldagboken 2016! Men jag får det inte att gå ihop!? Upptäcker att veckonummren är fel! v 53 2015 heter här v1. Så det blir fel resten av året. Veckonummren ligger alltså en vecka före i boken! Höll på att boka stuga fel vecka på Öland i vår!
Oj! Du har helt rätt. Vilken klantig miss. Tack för tipset.
kommer det en ny fågeldagbok med rätt veconummer. Annars är en årsalmanacka med fel veckonummar svåranvänd.
Veckonummren stämmer inte, midsommarafton fel datum,Kristi himmelfärdsdag(röd dag) finns inte ,Pingstafton fel datum,Sveriges Nationaldag (röd dag) finns inte,Alla Helgons dag fel datum,
Denna kalender kan man inte planera efter.Kommer ni att trycka en ny? Har man betalat 144:- för en årsalmanacka 2016 bör ju helger och datum resp. veckonummer stämma.