Gå till innehållet

Recension av en utmärkt liten handkikare

• Alla våra recensioner av handkikare.

Swarovski CL 8x25 kan fällas ihop och då få plats i stora jackfickor.

Swarovski CL 8×25 kan fällas ihop och då få plats i stora jackfickor.

Det finns de som förkastar modeller i Swarovskis CL 8×25:s storlek som “teaterkikare” som inte lämpar sig för fågelskådning. Det är deras förlust. Det här är, både trots och tack vare storleken, ett fullgott alternativ att ha med sig ut i fält.

Jag får erkänna att jag själv var skeptisk till denna lilla handkikare. Kanske är det för att den är så liten att det ser ut som leksak. Jämfört med de tyngre pjäserna som Swarovski EL 10×32 eller Swarovski SLC 10×42 ser den så fjuttig ut, men det enda som är fjuttigt med Swarovskis CL 8×25 är vikten. Det är en imponerande optik som ryms i de 346 grammen.

Modellen finns även i svart- och sandfärgat hölje.

Modellen finns även i svart- och sandfärgat hölje.

Skärpan och ljusstyrkan är imponerande och synfältet på 6,8 grader är väldigt välkommet. Det gör att du lättare får in fågeln i blickfånget och därmed också gör dig snabbare i fält. Ett mindre synfält ställer högre krav på skådaren och ger inte samma överblick. För dig med glasögon är det också välkommet att kikarens “eye relief” är 17 mm och att du därmed får se hela bilden.

346 gram är mindre än hälften av fågelskådarnas favoritmodeller i storleksklassen 8-10×42 och för dig som har minsta problem med nacken efter alltför mycket skådande så är det här ett bra alternativ. Det är inte bara vikten som har betydelse. Den lilla väskan som medföljer känns inte lika stöt-tålig som andra Swarovski-väskor, men de blygsamma måtten gör att du kan ha med dig kikaren överallt. Hur ofta har man inte känt att man saknar en kikare när man ser något spännande på avstånd? Att ha med Swarovskis CL 8×25 i väskan är volym- och viktmässigt ungefär som att bära med sig en 3 dl-förpackning vispgrädde.

Till skillnad från vispgrädde kan du räkna med att Swarovskis CL 8×25 håller länge. Garantin är på tio år och om det finns ett orosmoln kring den här modellen så är det hur tålig den är för stötar. Den känns inte lika gedigen och robust som de större Swarovski-varianterna och jag skulle inte vilja råka tappa den på något hårt. Jag tycker också att det borde ingå någon sorts linsskydd. Det är alltid skönt att ha för att slippa onödig risk för smulor eller smuts på linserna.

Om du tycker att vikten och storleken är viktigare än att kikaren ska tåla tuffa tag så är Swarovskis CL 8×25 ett mycket bra val. Optiken är imponerande och lätt i klass med många större modeller. Priset på 6000 kronor är högt för att vara en kikare, men lågt för att vara Swarovski.

+ Ljusstark
+ Brett synfält
+ Skarp
+ Lätt och liten

– Inget linsskydd ingår
– Nackremmen är lite klen
– Något trögt och alltför litet fokuseringshjul som är svårhanterat med vantar

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4+ av 5

Transparens: Vi fick låna produkten av Swarovski.

Mer att läsa