Gå till innehållet

Recension av bra kompaktkamera

Alla våra kamerarecensioner

En kompaktkamera kan vara det perfekta alternativet för dig med en viss ambitionsnivå med dina naturbilder, men som inte är så sugen på att lägga ut de fyrsiffriga belopp som behövs för en vettig systemkamera med ett hyfsat objektiv. För ungefär 3500 kronor kan du exempelvis köpa en Panasonic TZ60 och få en kamera som kanske inte kan ta suveräna bilder, men för de mesta åtminstone bra bilder.

TZ60_61_ZS40k_slantDet enklaste sättet att beskriva Panasonic TZ60 är att det är en liten, lätt kamera som är hyfsad eller till och med bra på det mesta, men inte fantastisk på något. Du kan ta bra stads- eller landskapsbilder med 24 mm och zooma in rejält på avlägsna mål med vad som motsvarar 720 mm. Även om du vill fotografera blommor eller ta porträttbilder är det ett smidigt och bra alternativ.

Kameran har inbyggd wifi (som bland annat gör att den kan skötas på avstånd med din mobiltelefon), bildkvaliteten är på 18,1 megapixel och kameran klarar att ta hela 10 bilder per sekund. Förutom att ta stillbilder går det, som på de flesta moderna kameror, att filma och kvaliteten blir imponerande med inbyggd bildstabilisering och stereoljud.

En av de största fördelarna med Panasonic TZ60 är att den är så liten och smidig. Med en vikt på 240 gram och  måtten 111 x 64 x 34 millimeter kan den följa med överallt utan att du känner dig som en packåsna.

TZ60 är en ny version av TZ40 och har försetts med några förbättringar. Den mest tydliga är kanske den längre zoomen. Det går nu också att fota i raw-format vilket innebär bilder som innehåller mer data än exempelvis jpg. De tar mer plats på minneskortet, men öppnar upp för fler möjligheter att finslipas i ett grafiskt program som exempelvis Lightroom. Iso-systemet har också förbättrats. Det innebär att det nu går att fotografera lättare i svagt ljus utan att bilderna blir gryniga. Iso upp till 800 fungerar fint och det är först på 1600 och 3200 som det blir märkbart kornigt.

Bilderna blir för det mesta skarpa, den inbyggda bildstabiliseringen fungerar bra, de automatiska inställningarna är vettiga och det är helt enkelt en bra “sikta och tryck-kamera”. Det går också att välja att sköta det mesta manuellt för dig som vet vad du gör. Dessutom kan du förprogrammera två lägen, C1och C2, för att exempelvis snabbt vara beredd om du ska fotografera något snabbt eller vill kunna sköta de flesta inställningar i lugn och ro i förväg. Det finns också en smart ring vid objektivet som man kan ställa in att sköta exempelvis bländaren, ISO eller någon annan funktion.

Allt är inte riktigt frid och fröjd med TZ60. Den är inte så bekväm att hålla i och sökaren (som du tittar genom när du ska ta dina bilder) är liten. Att enbart titta på tretumsskärmen på baksidan är inte det enklaste en solig dag.

Med det sagt är Panasonics TZ60 en utmärkt kamera med mängder av små och stora finesser som det är värt att sätta sig in i. För dig som vill ta ett steg upp från att bara fotografera med mobilen, ha en smidig semesterkamera som får plats i fickan eller vill ha en bra backup-kamera till din andra utrustning är den ett mycket bra alternativ.


+ Liten, lätt och kompakt
+ Bra bildkvalité
+ Många små och stora finesser
+ Bra allt i allo-kamera
+ Prisvärd
+ Kan fota i RAW-format
+ Två programmeringslägen och helmanuella inställningar

– Inte så ergonomisk
– Lite för liten sökare

Betyg 4 av 5

Transparens: Vi fick låna kameran av Panasonic.

Mer att läsa