Gå till innehållet

Recension av bra guide till fjällvandring

Recension av “Vandra i fjällen” av Staffan Ekholm. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Att fjällvandra på 2010-talet är både sig väldigt likt och väldigt olikt hur det var för 30-40 år sedan. Naturen och dess kraft som påverkar vandraren är naturligtvis sig lik och man behöver känna till en del innan man ger sig ut på långa strapatser utanför markerade leder. Fjällräddningen får varje år rycka ut minst 200 gånger för att bistå personer som skadat sig, insjuknat eller försvunnit.

Omslaget till "Vandra i fjälen".

Omslaget till “Vandra i fjälen”.

Något som däremot ändrats sedan fjällvandringen under förra decenniet är utrustningen. I dagsläget finns det en uppsjö av prylar att ta med sig ut på fjället – både de som tynger ner din packning ytterligare och lättviktsutrustning som kan göra din vandring flera kilon lättare.

Detta är bara en av aspekterna med fjällvandring som tas upp i boken “Vandra i fjällen” av Staffan Ekholm. Han skriver själv på bokens baksida att hans packning inför en fyradagarstur 1989 vägde 34 kilo och att han idag har med sig blott 16 kilo i utrustningen för en liknande tur och då har kamerautrustning tillkommit sedan dess. Det handlar inte bara om att utrustningen väger mindre, det handlar också om att författaren blivit mer erfaren och vet vad som är nödvändigt att ha med och vad som kan lämnas hemma. Sådan kunskap tar tid att lära sig, men “Vandra i fjällen” ger en utmärkt baskunskap om fjällvandring som även borde kunna ge tips till erfarna vandrare.

I boken avhandlas bland annat fjällens natur, hur man använder sin kompass, recept på mat att laga i fält, tips på lämpliga resmål, förslag på utrustning, fjällsäkerhet och mycket annat. Det är, om inte heltäckande, så näst intill. Jag kan sakna fler tips om vilka djur, fåglar, sällsynta växter och insekter som de olika fjällområdena kan erbjuda, men förutom det tycker jag de 190 sidorna är väldigt bra avvägda. Språket är tydligt, enkelt och koncist, det mesta är rikligt illustrerat med foton och utrustningsalternativ har försetts med pedagogiska för- och nackdelar. Dessutom är det en behändig bok med snygg layout och proffsigt yttre.

För dig som är sugen på att testa på att fjällvandra eller som söker tips om hur din tur kan bli lite mer njutbar så är “Vandra i fjällen” en utmärkt guide som kostar ungefär 250 kronor.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av förlaget Calazo.

Mer att läsa