Gå till innehållet

Recension av bok om nordiska ugglor

Recension av boken ”Nattens tysta jägare – nordiska ugglor” av Felix Heintzenberg och Tom Schandy. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Omslaget till "Nattens tysta jägare" av Felix Heintzenberg och Tom Schandy

Omslaget till “Nattens tysta jägare” av Felix Heintzenberg och Tom Schandy

Teamet Felix Heintzenberg och Tom Schandy är tillbaka. I fjol gav de ut “I skuggan av träden – Liv i våra vilda skogar” och nu tar de sig an ugglor i “Nattens tysta jägare – nordiska ugglor”.

Ska man vara petig så är det dock tolv ugglearter som lever i Norden. I Danmark är minervaugglan en självklar del av fågelfaunan även om de minskat i antal de senaste åren. Den avhandlar dock inte i “Nattens tysta jägare – nordiska ugglor”.

Första kapitlet är en av böckernas höjdpunkter. I “Ett första möte” får läsaren följa med till en gammelskog där sparvugglor bestämt sig för att försöka sig på att häcka. Här är texten personlig och engagerande om de utmaningar och framgångar som kan rymmas i en av världens minsta ugglors liv. Det är lätt att leva sig in i beskrivningarna och händelseförloppen.

Därefter övergår boken i mer faktabaserade kapitel om exempelvis ugglornas sätt att leva och hur deras imponerande syn och hörsel fungerar. I slutet finns även artspecifika fakta med kortfattad, men matnyttig information om exempelvis jakt och föda, läten och utbredning för berguv, slaguggla, lappuggla, tornuggla, fjälluggla, kattuggla, jorduggla, hornuggla, hökuggla, sparvuggla och pärluggla.

Författarduon har uppenbarligen lagt ned väldigt mycket tid på att samla in fakta till den här boken. Dels tidlös information om ugglors leverne, men också i form av relativt ny forskning som framkommit på senare år. Felix Heintzenberg och Tom Schandy har täckt in det mesta man kan tänkas vilja veta om dessa mytomspunna varelser.

Uppslag ur boken "Nattens tysta jägare".

Uppslag ur boken “Nattens tysta jägare”.

Om faktainsamlingen varit tidskrävande är det troligen ingenting mot den tid det tagit att ta bokens rikliga bildmaterial. Det är här “Nattens tysta jägare – nordiska ugglor” verkligen briljerar. Sidorna rymmer dokumentära bilder som belyser exempelvis hur det går till när ugglor ringmärks eller var de föredrar att häcka, men framför allt finns här vackra bilder på ugglor som flyger, slår byten, sitter i vackra miljöer eller matar sina ungar. Jag tycker att jag sett en hel del ugglebilder genom åren, men här finns åtminstone runt tio stycken som verkligen står ut från mängden och lägstanivån är hög.

“Nattens tysta jägare – nordiska ugglor” är en väldigt genomarbetad bok fylld av fakta och med ett imponerande utbud av bilder. Jag hade personligen önskat mig fler personliga berättelser från författarna och fler texter med en tydlig koppling till bilderna, men tack vare bildmaterialet når boken upp till det höga betyget.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

• Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av Bio & Fokus förlag.

Läs mer:
Vår guide till ugglelyssning och genomgång av Nordens ugglor

Mer att läsa