Gå till innehållet

Recension av bok om hur katter tänker

Katten är det vanligaste husdjuret i både Europa och USA. Det beräknades 2012 finnas 90 miljoner katter i Europa och 74 miljoner i USA. Så att det finns ett stort intresse för katter råder det ingen tvekan om. Men behövs det ännu en bok om dem? Ja, faktiskt.

Omslaget till "Hur tänker din katt?" av Bo Söderström

Omslaget till “Hur tänker din katt?” av Bo Söderström

Titeln ”Hur tänker din katt?” fick mig först att tro att det skulle vara ännu en kattbok skriven av en självutnämnd kattviskare som använder sina anekdotiska upplevelser för att berätta hur katter är. Så är inte fallet. Biologen Bo Söderström, docent i naturvårdsbiologi, har förvisso tre katter och säkerligen gott om egna upplevelser, men ”Hur tänker din katt?” är istället baserad på forskning. Mängder av forskning.

Det hade kunnat leda till att de 200 sidorna blivit tunglästa och torra, men Bo Söderström har ett väldigt behagligt och lättsamt språk som presenterar studier och forskningsresultat utan att gå in på alltför mycket detaljer. När det finns skäl för det berättar han om hur forskningen gått till, men oftast nöjer han sig med att ta upp resultaten. Att han kan basera en så här komplett bok på kattforskning säger en del om hur många som valt att studera dessa fascinerande domesticerade rovdjur.

I ”Hur tänker din katt?” presenteras, titeln till trots, inte bara forskning om hur katters hjärnor fungerar. Vi får också exempelvis lära oss att katter anpassar sitt beteende efter din sinnesstämning, hur katter vill bli klappade, varför katter är bra för oss, hur viktig den första tiden i katters liv är för hur den utvecklas som vuxen och att det inte lönar sig att skälla på dem. Det ges även tips på exempelvis vilken mat som är mest lämplig och hur man lär bort oönskat beteende. Glädjande nog får även forskning om den fascinerande “kattparasiten” Toxoplasma gondii några sidor.

LÄS ÄVEN: • Bisarr parasit förändrar möss för att föröka sig i katter.

Ett helt kapitel handlar om katter och dess byten, något som väckte många diskussioner när vi skrev om det för ett tag sedan. Forskningen visar att effektiva metoder att minska antalet fåglar som katten tar är att förse den med plinga eller haklapp och att hålla den inne på natten.

LÄS ÄVEN: • Så många fåglar blir byten åt katter och så minskar du risken.

Jag gillar att Bo Söderström har en relativt neutral inställning till katten i texterna. De beskrivs inte bara som gulliga och tama Instagram-objekt utan som den komplexa blandning av anpassat tamdjur och effektiva rovdjur som de är. Det här är inte en hyllningsbok, utan en lättläst och imponerande uttömmande forskningssammanfattning för alla som vill lära sig mer om katter. Det är inte bara texten som har ett bra flyt. Uppdelningen med kapitel som alla har en smidig sammanfattning i slutet och det fina urvalet av bilder gör ”Hur tänker din katt?” till en både intressant och njutbar upplevelse som du faktiskt inte behöver vara ett speciellt stort katt-fan för att uppskatta. Det räcker att vara intresserad av djur i allmänhet.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från Bonnier.

Mer att läsa