Gå till innehållet

Råttor tränas att lukta sig till tuberkulos

Brunråtta. Foto: Erik Hansson

Brunråtta. Foto: Erik Hansson

Varje år dör två miljoner människor i tuberkulos (tbc) enligt Folkhälsomyndigheten och det finns ett stort behov av att hitta metoder som snabbt upptäcker den luftburna bakteriesjukdomen. Nu har den belgiska ideella organisationen APOPO testat att träna råttor av släktet jättepåsråttor, att känna igen tuberkulos, världens näst mest dödliga infektionssjukdom.

Metoden har varit väldigt lyckad. Dels är råttorna bättre på att hitta smittan än vårdcentraler i området, som använder föråldrade metoder och bara upptäcker ungefär hälften av alla fall. Dessutom är råttorna betydligt effektivare. På tio minuter har de gått igenom fler prover än en labbtekniker hinner med på en dag. En nackdel är dock att bara 25 procent av proverna som råttorna markerar som misstänkta, innehåller tuberkulos.

I Tanzania har råttor använts i det här projektet sedan 2008 och i Mozambique sedan 2013. För tillfället jobbar råttorna på 21 olika vårdcentraler och dubbelkollar 75 procent av alla prover från Mozambiques huvudstad Maputo.

Råttornas träning går helt enkelt ut på att associera lukten av tuberkulos med någon form av belöning. På samma sätt har råttsläktet även tränats att upptäcka minor.

Källa: National Geographic

Mer att läsa