Gå till innehållet

Rättegången mot äggsamlarna är igång

I Ångermanlands tingsrätt står tre män åtalade för att ha plundrat tusentals fågelbon på ungefär 10 000 fågelägg. Åklagaren Stig Andersson menar att äggen tagits ur vilda fåglars bon och att brotten är grova eftersom samlandet pågått under så lång tid. Männen riskerar därmed ett flerårigt fängelsestraff för grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott. Det är männens äggsamlande från fjällfåglar som fått stora delar av fjällområdet Stekenjokk att stängas av för besökare och nu patrulleras av vakter.

Fågelägg på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Erik Hansson

Fågelägg på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Erik Hansson

En av äggsamlarna dömdes redan 1969 för att ha plundrat fågelbon. Till tidningen Filter säger han:
– Jag förstår att det spelar roll för många människor om det samlas ägg eller inte, liksom det finns människor som hatar jakt och vill ha det förbjudet. Men vid annan jakt och samlande av naturalia så får man skatta delar av bestånden på ett reglerat sätt. Samma borde gälla för äggsamlande tycker jag, då det utförs i så försumbar liten skala.

De åtalade männen och deras advokat Per Sandell hävdar att äggen som hittats i deras hem samlats för länge sedan, långt innan förbudet 1998, men svenska ornitologer som anlitats av polisen har kommit fram till att äggen är feldaterade i samlingarna och att ägg skickats till samlare i både Skottland och Finland. Dessutom säger sig polisen ha hittat filmer och bilder på ägg och fågelbon som är från 2000-talet.

En anmälan mot männen kom in redan 2008, men det var först 2010 när Interpol i London hörde av sig och lämnade information om en misstänkt byteshandel med fågelägg som den svenska polisen agerade och gjorde en husrannsakan hos en av männen. Där hittades tusentals urblåsta ägg i ett lönnrum.

Åklagaren har inte lyckats styrka att männen sålt några ägg. Drivkraften verkar istället ha varit själva samlandet.

Källor: SOF och P4 Sörmland

Mer att läsa