Gå till innehållet

Rapport om fjällugglevintern 2013/2014

Fjälluggla. Foto: Floyd Davidson via Wikimedia Commons

Fjälluggla. Foto: Floyd Davidson via Wikimedia Commons

Uppdaterat 20140122: Nu har det även hittats en fjälluggla i Ipswich i Storbritannien och en annan uggla har räddats efter att den tagit sig in i en byggnad i Portland i USA.

Uppdaterat 20140119: Fjällugglorna i USA har fortsatt att flyga söderut. Det har bland annat setts tio stycken i New York på tio dagar och kartan över fjälluggleobservationer i USA sedan december börjar bli vältäckt.

I Holland har en tredje(!) fjälluggla nyligen upptäckts. Om den också åkt båt dit är inte klarlagt.

Tidigare nyhet: Det har varit en hel del fjällugglor i media under jul och nyår. En rejäl invasion söderut i Nordamerika har fört med sig många av dessa arktiska ugglor till bland annat flygplatser där de orsakat viss oro för flygplanen.

Det finns också exempel på hur fjällugglor tagit för sig av den lokala faunan och bland annat tagit en blå kärrhök (se bilder här).

Tydligen blev det så pass trångt i USA att åtminstone en individ beslöt sig för att bege sig därifrån – med båt, till Europa. Här är en bild på en fjälluggla som liftar med ett containerskepp som anlände i Holland den 16 december och sedan dess stannat i landet.

På närmre håll har en fjälluggla förgyllt julen i Danmark, på samma plats som även en ismås upptäckts. Det finns till och med det här bildbeviset på hur nära de var varandra.

Än så länge är det inga rapporter om fjällugglor som rör sig söderut i Sverige, men det är å andra sidan en art som det hålls ganska tyst om i fågelskådarkretsar.

Mer att läsa