Gå till innehållet

Rapport: Hälsosam Östersjön kan ge 550 000 jobb

Boston Consulting Group har som ett pro bono-arbete sammanställt en stor rapport om läget i Östersjön för Världsnaturfondens räkning. Sammanfattningsvis anser de åtta författarna att läget i Östersjön är “kritiskt” på grund av framför allt övergödning, farliga substanser och överfiske.

Stora Nassa, Stockholms skärgård. Foto: Germund Sellgren /WWF

Stora Nassa, Stockholms skärgård. Foto: Germund Sellgren /WWF

På grund av att regionen är ekonomiskt stark och har högutbildade invånare anses utvecklingen dock kunna vändas till att göra Östersjön till ett väldigt gynnsamt område för de angränsande länderna.

Genom att återställa havsmiljön i Östersjön med hjälp av att öka ansvaret för inblandade parter, skapa kommersiella incitament och investeringar för att göra området till ett “blått och grönt” teknologi-nav kan Östersjön till år 2030 bli källan till 550 000 jobb och intäkter på nästan 280 miljarder kronor per år.

– För de flesta aktörer i den privata sektorn förknippas miljöinsatser i Östersjöregionen ofta med förbud och extra kostnader. Men rapporten pekar tydligt på affärsmöjligheter. Vi hoppas att rapporten kommer att förändra hur entreprenörer och företagsledare ser på Östersjön, säger Fredrik Lind, partner på Boston Consulting Group i Stockholm och medförfattare till rapporten.

Källa: WWF

Mer att läsa