Gå till innehållet

Rapport från Fotomässan 2013

Fotomässan i Stockholm är enligt arrangörerna “Sveriges största mötesplats för fotografi” och det kan säkert stämma. Mässan ger i alla fall en ganska bra bild av vad fotografering är år 2013.

De stora företagen hade gott om personal på plats. Foto: Daniel Pettersson

De stora företagen hade gott om personal på plats. Foto: Daniel Pettersson

Det första som möter besökarna är kommersen. De största företagen och deras jättemontrar har de bästa platserna och hos Canon, Nikon och Sony kan man känna på de senaste kamerahusen och testa en uppsjö av objektiv. Strax bakom dem hittas de stora återförsäljarna med sina välbesökta butiker.

Även Nordens olika fototidningar försöker vid ingången få besökarna intresserade av prenumerationserbjudanden och försäljning av gamla nummer.

För dig som vill känna hur objektiv för sexsiffriga belopp känns i handen. Foto: Daniel Pettersson

För dig som vill känna hur objektiv för sexsiffriga belopp känns i handen. Foto: Daniel Pettersson

Längs en långsida hittas utrustning som blixtar och reflexskärmar som ibland då och då demonstreras av personal och modeller. I ett annat område såldes fotolitteratur, erbjudande om att göra egna fotokalendrar eller fotoportfolios i form av böcker. På sina håll försöker skolor locka med fotoutbildningar och reseföretag med fotoresor. Ett företag säljer små helikoptrar med en monterad 14 megapixels-kamera och ett annat säljer monterbara objektiv till din smartphone.

På mässans två scener avlöses föredrag om exempelvis de vita björnarna i Kanada (av Tom Svensson), information om bildrättigheter och skyldigheter som fotograf, guide till landskapsfotografi, genomgång av programvara och tips om hur man använder sociala medier.

Färgglada Tetris-figurer för att öva på skärpedjup. Foto: Daniel Pettersson

Färgglada Tetris-figurer för att öva på skärpedjup. Foto: Daniel Pettersson

En sektion är avsatt för att besökarna ska få testa sina egna kameror. På en ihoptryckt scen kan actionfoto övas på utövare av parkour, cykeltrial och slackline. I ett mörkt rum får man lära sig att “måla med ljus” och på andra stationer finns övningar för skärpedjup och slutartid.

Fotoutställningarna längst in i mässhallen. Foto: Daniel Pettersson

Fotoutställningarna längst in i mässhallen innehöll en del naturfoto. Foto: Daniel Pettersson

Längst in i mässhallen, bakom alla butiker, hittas mässans andra beståndsdel. Här ställer enskilda fotografer ut och fotoföreningar gör samlingsutställningar. Porträttserier, bildreportage och naturfoton samsas på väggarna och över lag håller nivån riktigt hög klass. Här finns de stora namnen, som Mattias Klum, men här finns också i stort sett okända fotografer som tagit fantastiska bilder.

Mattias Klum ställer ut 35 av sina bilder. Foto: Daniel Pettersson

Mattias Klum ställer ut 35 av sina bilder. Foto: Daniel Pettersson

Mässan visar vilken stor industri fotograferandet är idag, men också hur många talanger det finns i landet och vilken gemenskap det finns mellan personer med samma intresse. I folkvimlet träffar fotografer gamla bekanta, amatörer får råd av proffs och besökarna inspireras av andras bilder och ny utrustning. Därmed är Fotomässan ett ganska representativt tvärsnitt av fotografi i Sverige 2013.

Mer att läsa