Gå till innehållet

Rådjurs (och jägares) fel att fästingar ökar

Att antalet fästingar ökar i landet och att det beror på två saker tycks forskare vara överens om. Dels den ökande rådjursstammen och dels klimatförändringar som gör att fästingar nu hittas i hela landet utom i fjällen. Det ökande antalet fästingar leder också till att fler drabbas av de fästingburna sjukdomarna borrelia och TBE.

Rådjur kan vara bärare av ungefär 2000 fästingar. Foto: Erik Hansson

Rådjur kan vara bärare av ungefär 2000 fästingar. Foto: Erik Hansson

Enligt fästingforskaren Thomas Jaensson beror ökningen på att jägarna inte tar sitt ansvar att hålla ned hjort- och rådjursstammarna. Enligt honom kan ett rådjur bära runt på 2000 fästingar och dessutom vara en viktig parningsplats för djuren. För att minska smittorisken bör rådjursstammarna därför minska kraftigt, men enligt Thomas Jaensson sker inte den minskning som skulle krävas eftersom jägarna vill ha många rådjur att jaga. Jägarna tar därmed inte sitt ansvar för att minska spridningen av fästingburna sjukdomar.

– Om man bara tittar ut folkhälsosynvinkel så skulle man behöva reducera antalet rådjur till vad den var under 1950-talet, säger Thomas Jaensson till P4 Sörmland. Jag tycker att det ska få finnas mycket vilt i markena, så mycket som möjligt, men jag vill framför allt att jägarna och andra människor som har möjlighet att påverka detta förstår vad det här handlar om. För förstår de inte så kommer de heller inte göra något åt situationen.

Jägareförbundets jaktsvårdskonsulent Daniel Ligné tror att det är våra husdjur som tar in många fästingar i våra trädgårdar och hus, men Thomas Jaenson avfärdar den teorin.

– Uppenbarligen finns det en stor okunskap bland jägare. Husdjuren har väldigt liten betydelse för produktionen av den stora mängd fästingar vi har i Sverige just nu och alla de sjukdomar som människor drabbas av på grund av alla dessa fästingar.

Enligt Anna Överby Wernstedt som är forskare och gruppledare på Institutionen för klinisk mikrobiologi och studerar det fästingburna TBE-viruset bör alla som bor i fästingtäta områden, som östra Svealand, vaccinera sig. Hon anser, precis som sina kollegor, att det är det varmare klimtatet och en ökande rådjursstam som är huvudanledningar till fästingarnas spridning.

Källa: P4 Sörmland och P4 Västerbotten

Mer att läsa