Gå till innehållet

Qatar har nu AC utomhus för att tackla upphettningen

Qatar är ett av de snabbast uppvärmda områdena i världen och på flera platser i landet installeras nu air condition utomhus för att det ska bli uthärdligt för befolkningen. Det rapporterar Washington Post.

I Qatar är medeltemperaturen redan i snitt två grader varmare än innan den industriella revolutionen och det är de tre senaste årtiondena som förändringen gått som snabbast. I juli 2010 slogs värmerekordet när termometern visade 50,4 grader och när den globala uppvärmningen når 2 grader (idag är den 1,1 grader) beräknas temperaturen i Qatar vara 4-6 grader varmare.

– Qatar är ett av de snabbast uppvärmda områdena i världen, åtminstone utanför Arktis. Förändringar där kan hjälpa oss att förstå vad resten av världen kan förvänta sig om vi inte vidtar åtgärder för att minska våra utsläpp av växthusgaser, sa Zeke Hausfather, klimatforskare vid Berkeley Earth, till Washington Post.

På flera håll används nu air condition för att kyla ner områden även utomhus i Qatar. Det gäller exempelvis utomhusmarknader, trottoarer och gallerior utomhus. Utan air condition skulle platserna vara “olidligt” varma för människor. 60 procent av Qatars el går i dagsläget till air condition, vilket kan jämföras med att minst 10% av världens el går till att kyla ned bostäder.

Den svåruthärdliga värmen uppmärksammades exempelvis under friidrotts-VM nyligen när enbart 40 av de 68 kvinnliga maratonlöparna kunde fullfölja loppet, trots att det startade vid midnatt.

Den amerikanska armén som är stationerad i Qatar har infört regler om att maximalt jobba 10-20 minuter följt av 40-50 minuters vila under varma dagar.

Ännu värre är situationen för Qatars många gästarbetare från Nepal. Hundratals arbetare har dött de senaste åren på grund av överhettning. Det är även ett problem här uppe hos oss. Under värmeböljan 2018 skedde en kraftig ökning av dödsfall i Sverige – värst var det i storstäder.

Källa: Washington Post

Mer att läsa