Gå till innehållet

Provinsen som stoppar skogsavverkning och gruvor för att skydda ekosystem

Salomonöarna. Foto: StewyOzEget arbete, CC BY-SA 4.0, Länk

För att stoppa förstörelsen av ögruppens ekosystem har centralprovinsen i Salomonöarna bestämt sig för att stoppa all skogsavverkning och all gruvbrytning. 

Landet har enligt flera miljöorganisationer stora problem med skogsbruket. Avverkningen har skett i en takt som anses 19 gånger högre än vad som är hållbart, stundtals varit illegal och dessutom involverat korruption. Tillsammans med gruvnäringen har skogsbruket utarmat Salomonöarnas känsliga ekosystem och miljöorganisationer har länge varnat landet för att de håller på att förstöra sin unika natur.

Eftersom de inte kan förbjuda avverkning och gruvor så har centralprovinsen i landet istället helt enkelt bestämt sig för att inte ge ut några tillstånd, vilket får samma effekt. Beslutet fattades trots att skogsbruket är landets största industri och virke utgör nästan en tredjedel av exporten.

Det återstår att se om andra provinser i landet följer efter, men organisationen Global Witness är skeptiska till det eftersom det finns så mycket pengar i skogsbruket.

Källa: Mongabay

Mer att läsa