Gå till innehållet

Protester mot skogsavverkning i Unesco-arvet Białowieża

Greenpeace, organisationen Wild Poland och lokalbor förenades för att blockera maskinernas framfart för tredje gången de senaste dagarna i Białowieżaskogen. En av de sista urskogar i Europa, Unesco-världsarv och nationalpark. Foto: Grzegorz Broniatowski/Greenpeace

Det pågår skogsavverkning i den polska delen av Białowieżaskogen, en av Europas sista urskogar som är ett Unesco-världsarv och nationalpark. Sedan i maj har avverkningarna ökat och även nått de äldre delarna, enligt Greenpeace.

Miljöorganisationer som Greenpeace, WWF och Wild Poland samt lokalbor försöker stoppa maskinerna. I maj avverkades träd trots fåglarnas häckningstid och även inne i de äldsta delarna av skogen, enligt Greenpeace.

Den polska miljöministern Jan Szyszko struntar i både polska och europeiska lagar samt Polens åtagande till Unesco, skriver Greenpeace. Miljöaktivisterna vill inte att de allra äldsta delarna av Białowieżaskogen – där det fortfarande är orört, förstörs. Aktivisterna är därför i skogen hela tiden för att skydda den mot Szyszko och hans medhjälpare.

Robert Cyglicki, från Greenpeace Poland säger:
– Szyszko och hans skogsarbetare förstör skogen för kortsiktiga vinster och de gör det i strid med polska och internationella lagar. De stör fåglar mitt i häckningssäsongen, fåglar som tretåig hackspett som är en av de ovanligaste fåglarna i Polen. Vi kommer inte att förbli likgiltiga!

Ett dussintal aktivister stoppar avverkningen som sker mitt under häckningssäsong. Foto: Grzegorz Broniatowski/Greenpeace

Avverkningarna rättfärdigas med argumentet att barkborren måste bekämpas eftersom den har ökat. Men naturorganisationer och ledande forskare från den polska vetenskapsakademin, kritiserar tilltaget. De säger att antalet barkborrar kommer att minska naturligt inom två år och att skalbaggen inte ska behandlas som ett skadedjur. Men forskarna är inte välkomna på avverkningsplatserna.

Aktivisterna säger att de kommer att fortsätta demonstrera tills forskarna får besöka avverkningsplatserna. Forskarna kommer att bekräfta att avverkningen inte har någon vetenskaplig eller laglig grund, menar Greenpeace. Nyligen så publicerade Unesco ett dokument där det står att den pågående avverkningen av urskog i Białowieża utgör en fara för skogens enastående allmänna värde.

Aktivister från Greenpeace Poland och organisationen Dzika Polska stoppar avverkningen.  Aktivisterna finns i skogen för att skydda den mot miljöministern Szyszko och hans medhjälpare. Foto:  Konrad Konstantynowicz/Greenpeace

Białowieżaskogen är omtyckt av polackerna och 250 000 personer har skrivit på en namninsamling för hårdare regler mot avverkningar. Förra året hölls en av de största miljödemonstrationer någonsin i Polen mot avverkningen av Białowieża.

Adam Bohan, från Wild Poland Foundation säger i en intervju i The Guardian:

– De hugger ned naturliga urskogsbestånd med biologisk mångfald och ersätter dem med träd av samma art och samma ålder.

Wild Poland Foundation övervakar avverkningarna och samlar in information för forskare som arbetar på den botaniska forskningsstationen i Białowieża. Bohdan säger:

– De avverkar inne i UNESCO-området där avverkning är förbjuden, de tar ned trädbestånd som är över 100 år gamla, vilket strider mot den europeiska lagen. De hugger under häckningssäsong och förstör habitat för ovanliga arter. Det skadar de naturliga processer som har funnits här i tusentals år. Vi förlorar stora delar av skogen – min värsta mardröm har blivit sann!

De avverkar även inne i UNESCO området där avverkning är förbjudet. Foto: Konrad Konstantynowicz/Greenpeace

I januari infördes “Szyszkos lag”, uppkallad efter miljöministern Jan Szyszko. Det är en ändring i miljölagen som gör det möjligt för privata markägare att hugga ned träd utan tillstånd, utan att plantera nya träd och utan att informera kommun eller allmänhet om sina kommande avverkningar. Det har lett till en ”massaker” av träd över hela Polen.

Källor: Energydesk Greenpeace, Greenpeace Polen, Guardian

Mer att läsa