Kommunstyrelsen i Verdal i Norge har bestämt sig för att undersöka möjligheterna att tillåta en gruva mitt i nationalparken Blåfjella-Skjækerfjella. Beslutet möts av hårda protester från flera naturföreningar.
Lokalavdelningar av Norsk Ornitologisk Forening, Naturvernforbundet, Norsk Botanisk Forening och Trondhjems Turmarsjforening skriver i en debattartikel i Trønder-Avisa att konsekvenserna av en koboltgruva i nationalparken är “skrämmande”.
De poängterar att nationalparkerna etablerats för att bevara ett representativt urval av den mest värdefulla naturen för framtiden, oavsett politisk majoritet och olika initiativ från affärsintressen.
– Det hävdas att kobolt är en bristvara som behövs i det så kallade gröna skiftet, men ett grönt skifte är aldrig grönt om förutsättningen för det är att vi samtidigt ska förstöra mer natur.
Våren 2020 publicerade FN:s naturpanel en mycket omfattande kunskapsöversikt som tydligt konstaterade att förlust av naturområden är ett minst lika stort hot mot världen och dess invånare som klimatförändringarna är.
– Meddelandet är kristallklart, vi måste ta hand om naturen vi har och börja med restaureringar av naturen. Detta är den naturliga lösningen på planetens problem som kommer sig av växthusgasutsläpp och efterföljande klimatförändringar.
Läs även:
• Norsk statlig industri bidrar till skövling av regnskog och enorma utsläpp
• Sveriges riksdag avslog stopp för gruvor i naturskyddade områden
• Nordkalk ger upp – Ojnareskogen räddad
Källa: Trønder-Avisa