Gå till innehållet

Protester mot ny flygplats i Sälen för 250 miljoner skattekronor

I veckan invigdes byggandet av en ny, utbyggd flygplats med ett köpcentrum i Sälen. Kostnaden blir ungefär 1 miljard kronor, varav svenska staten står för 250 miljoner. Målet är enligt näringsminister Mikael Damberg (S) att fler turister ska flyga till de svenska fjällen och att fler ska vilja bo i området. Naturskyddsföreningen i Dalarna är kritiska och har överklagat byggandet.

– Å ena sidan driver regeringen frågan om flygskatt och hur viktigt det är att minska utsläppen av växthusgaser, å andra sidan är regeringen beredd att satsa 250 miljoner av skattebetalarnas pengar på en flygplats, skriver Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna och fortsätter:

– Vi vill ha utveckling på landsbygden och turism är en framtidsnäring. Satsa på järnväg och kollektivtrafik i första hand och fordon som drivs med el och/eller biodrivmedel. Utsläppen från flyget bidrar ju paradoxalt nog till en utveckling som riskerar att minska tillgången på snö i Sälenfjällen!

Det beräknas att snösäsongen i slutet av det här århundradet blir 30-50 dagar kortare än idag på grund av klimatförändringar, som bland annat orsakas av flygresor. För att upprätthålla snötillgången tas det redan i dagsläget över en miljard liter vatten från ett Natura 2000-område för att skapa konstsnö till skidindustrin.

LÄS ÄVEN: • Ytterligare 1,5 miljarder liter vatten till konstsnö tas från Natura 2000-område

Naturskyddsföreningen menar också att det begåtts en lång rad formella fel av Transportstyrelsen. Bland annat påstår de att det inte gjorts de utredningar som luftfartslagen kräver och att om dessa hade gjorts på rätt sätt “hade det varit uppenbart att flygplatsprojektet inte är ”lämpligt ur allmän synpunkt” som det står i Luftfartslagen”.

Naturskyddsföreningen i Dalarna har överklagat beslutet, men näringsminister Mikael Damberg har redan tagit de första spadtagen till flygplatsen, som beräknas vara klar 2019.

LÄS ÄVEN: • Köttätandet och flygandet ökar i Sverige

I en intervju med Alltinget säger Mikael Damberg att regeringen har en “ambitiös klimatpolitik” som ska “gå mot nollutsläpp” och hänvisar till flygskatten. När han får frågan om han förstår de som tycker det finns en motsättning mellan att införa flygskatt och samtidigt satsa 250 miljoner kronor på en ny flygplats säger han:

– Politik handlar om att genomföra flera saker samtidigt. Man måste kunna tugga tuggummi och gå på samma gång.

LÄS ÄVEN: • Svenskar bland de största miljöförstörarna i världen

Den närmaste reguljära flygplatsen ligger idag i Mora, drygt tio mil från Sälen.

Källor: Naturskyddsföreningen i Dalarna, SVT Dalarna och Dala-Demokraten

Mer att läsa