Gå till innehållet

Protester mot att Island tillåter valjakt till 2025

Vikval utanför Reykjavik. Foto: Erik Hansson

Islands regering har öppnat upp för att döda över 2 000 valar de närmaste fem åren. Tisdag den 26 mars anordnas det protester utanför Islands ambassad i Stockholm.

Det är 209 sillvalar och 217 vikvalar om året som Island tillåter får dödas fram till år 2025. Jakten påstås vara hållbar och baserad på forskning, men får hård kritik från andra forskare och miljöorganisationer som bland annat menar att valjakten varken har stöd av allmänheten eller gynnar landets ekonomi i någon större utsträckning. Organisationen Whale and Dolphin Conservation (WDC) menar att det framför allt är turister som äter valkött. Islänningar själva ratar köttet i allt högre utsträckning.

LÄS ÄVEN: • Japan återupptar kommersiell valjakt 2019

Enligt en rapport från ett universitet på Island ger valskådning betydligt högre intäkter till landet än valjakten och det är också fler som är anställda i valsafaribranschen. Whale and Dolphin Conservation menar också att valjakten är oetisk eftersom valarna lever och lider en ansenlig tid efter att de blivit harpunerade.

LÄS ÄVEN: • Fortsatt förbud för kommersiell valjakt – Japans, Norges och Islands kampanj misslyckades

Under tisdag den 26 mars sker en fredlig manifestation utanför Islands ambassad klockan 12-15, arrangerad av Sea Shepherd Sweden. Målet är att “aktivt markera” att valjakten “varken är hållbar eller human”.

Källor: CNN och Sea Shepherd Sweden

Mer att läsa