Gå till innehållet

Flera projekt som hjälper bin och arbetslösa

Bi. Foto: Marie Gillander

Bi. Foto: Marie Gillander

På flera håll i världen har det startats projekt som hjälper bin att överleva och arbetslösa att få jobb.

I takt med att kännedomen om bins utsatta situation i världen blivit allt mer känd samtidigt som bins pollinering värderas till mellan 189 och 325 miljoner kronor bara i Sverige så startades det också projekt för att hjälpa bina.

I Liverpool i Storbritannien har Hope Street Honey under tre års tid lärt upp 100 personer som är arbetslösa eller har en låg utbildningsnivå till att bli biskötare. Genom bidrag från Postkodlotteriet har de inte bara skapat arbeten, de har också utbildat folk om bins betydelse och skapat bättre förutsättningar för områdets bin.

Ett liknande projekt i Danmark, kallat Bybi startades 2010 och fick ett landområde gratis mot att de anställde tre tidigare hemlösa i projektet. På marken har de skapat en “honungsfabrik” och jobbar nu med långtidsarbetslösa, som förutom att de får “en del extrapengar” också får “en identitet, ett nätverk, erfarenhet och struktur på sina dagar” enligt Oliver Maxwell, Bybis grundare.

Även i Brasilien används honung för att skapa arbete. Projektet Beeconomics har nyligen samlat in nästan 200 000 kronor från privatpersoner för att skapa kosmetika och hårprodukter av honung med hållbarhet som ledord. Målet är att börja rekrytera unga personer som ska lära sig yrket.

Läs mer:
Läget bättre än väntat för honungsbin
Så hjälper du bin i din trädgård
Bekämpningsmedel värre för bin än väntat.
Bidöden har nått Sverige.

Källa: The Guardian

Mer att läsa